miercuri, 31 martie 2010

Pulpe de pui picante cu cartofi

















Va spuneam data trecuta, in reteta de ciorbita de pui cu smantana, ca am scos pulpele de pui din ciorba dupa ce au fiert bine si le-am transformat in friptura picanta. In felul acesta din 2 pulpe de pui am obtinut 2 feluri de mancare numai bune. Reteta e foarte simpla dat fiind ca ingredientele sunt deja gatite si foarte gustoasa in final. Sper sa va placa.

Aveti nevoie de: 2 pulpe de pui, 4 cartofi mari, sare, piper, 2 catei de usturoi, 1 frunza de dafin, putin ulei, smantana, un praf de chilli, 1 ardei iute rosu

Cartofii se spala si se fierb intregi in coaja. Cand sunt bine fierti se curata de coaja si se taie in doua pe lungime. Se aseaza intr-o cratita sau tava unsa cu un pic de ulei, se sareaza, se pipereaza si se ung pe deasupra cu un catel de usturoi zdrobit si frecat cu 1 lingura de ulei.
Peste cartofi se pun pulpele care se sareaza si se pipereaza cu o cantitate generoasa de piper. Pe deasupra se ung cu un catel de usturoi zdrobit frecat cu 1 lingura de ulei si cu un varf de cutit de pudra de chilli.
La final se taie feliute ardeiul iute si se aseaza peste pulpe si cartofi si se rupe frunza de dafin si se adauga in tava. Se mai pune o jumatate de ceasca mica de apa si se da totul la cuptor cam 10-15 minute.

Cand le serviti adaugati o lingura de smantana peste cartofi si stingeti gustul picant cu un pahar cu bere rece ;) .

Sa aveti pofta!

duminică, 28 martie 2010

Ciorbita de pui cu smantana

 
Salutari si La Multi Ani! tuturor celor cu nume de floare!
 


















Pentru azi am vrut sa gatesc traditionala supa de pui cu taitei, dar dat fiind ca nu am avut taitei am profitat de ocazie si am facut o ciorbita atat de buna incat era musai sa postez reteta. E pentru prima data cand fac o ciorbita de pui in genul acesta, cred ca tot secretul e ca am pus cate un pic din toate legumele pe care le-am avut prin casa :)). In orice caz, daca va decideti sa o incercati sper sa va placa si voua cel putin cat ne-a placut si noua.

Aveti nevoie de: 2 pulpe intregi de pui, 1 ceapa, 3 morcovi mari, 1/2 lingurita de boia dulce, 2 cartofi mari, cateva rosii cherry (proaspete sau deshidratate), 1 conserva mica de boabe de mazare verde, cateva paste fainoase pentru ciorba, 1 ou, 1 lingura de smantana, sare, piper, putin ulei, 1 ardei mic iute murat

In cratita de ciorba se caleste foarte putin ceapa taiata  marunt, in 3-4 linguri de ulei. Se adauga morcovii taiati cubulete foarte mici si rosiile cherry; eu am folosit deshidratate, daca folositi proaspete trebuie tinute cateva secunde in apa clocotita si dupa aceea curatate de pielita. Se calesc si acestea putin, se adauga boiaua dulce, se amesteca sa se coloreze toate legumele si se stinge totul cu apa fierbinte. Se adauga pulpele de pui si se lasa sa fiarba pana se desprinde usor carnea de pe oase.
Se scot pulpele din ciorba si se adauga cartofii taiati cuburi mici, mazarea si pastele fainoase. Se mai lasa la fiert la foc mic pana sunt fierti cartofii si se stinge focul. Se drege de sare si se adauga un praf de piper.
Intr-o farfurie adanca se bate bine un ou intreg cu o lingura de smantana si cu aceasta compozitie se "drege" ciorba. Se taie feliute ardeiul iute si se adauga in cratita.

Pofta buna!

Daca doriti puteti desprinde carnea de pe pulpe si o puteti adauga la ciorba. Eu am preferat sa o transform intr-o friptura picanta, o sa postez reteta maine.

joi, 25 martie 2010

Pulpe de pui la cuptor

 












Cred ca cea mai indragita mancare din randul prietenilor nostri este puiul la cuptor, in orice forma sau prezentare. Asa ca zilele trecute, cand ne-am ales cu niste pulpe de pui in plus in urma vizitei parintilor mei, nu ne-a luat mult sa ne vina geniala idee de a face niste pulpe de pui la cuptor cu cartofi prajiti si salata de varza. Si ca sa ne binedispunem serios, mai ales ca eu ma lupt de o saptamana cu o raceala monstru, i-am invitat si pe ai nostri prieteni Andreea si Peter. Si ce remediu e mai bun decat o seara cu mancare buna, vin, bere si o poveste ca intre amici?

Noi am folosit: 4 pulpe de pui, sare, piper, 1 linguita de boia dulce, 2 frunze mari de dafin, 1 lingurita de frunze de busuioc, 1/2 lingurita zahar, putin ulei.

Se spala pulpele si se curata, se sareaza, se pipereaza si se ung bine cu boiaua dulce pe ambele parti. Se aseaza intr-o farfurie adanca una langa alta, se presara pe deasupra frunzele de busuioc si zaharul. Frunzele de dafin se rup in bucati mai mici si se pun pe pulpe. Se acopera farfuria cu folie alimentara si se da la frigider minim 10 ore, ca sa se patrunda bine toate aromele.
Se aseaza intr-o tava care se unge in prealabil cu un pic de ulei si in care se pune o cescuta mica de apa si se dau la cuptor la foc mediu pentru cam 30 de minute.

Pofta buna!

marți, 23 martie 2010

Ciorba de miel pentru Pasti

















Stiu ca multora nu le place carnea de miel. Nici noi nu suntem prea mari fani ai ei dar de Pasti ne face placere sa mai gustam cate un preparat din astfel de carne. Mie personal imi aduce aminte de cand eram mic copil si, la bunica la tara, ma trezeam in dimineata de Pasti si din cuptorul de paine ieseau arome de sarmale facute in oala de lut, friptura de miel la tava si faimosul drob pe care eu il indragesc mult.
O sa pregatesc ciorbita aceasta si pentru Pasti dar am facut o cratita mica de ciorba si in weekendul trecut ca sa guste si Cristi si sa ma asigur ca ii place. Am topit-o in doua zile.

Aveti nevoie de: niste oase de miel cu un pic de carne pe ele (circa 350gr.), 1 ceapa mare, 4 morcovi mari, 2 patrunjei, 1/4 radacina de telina, 1 gulie, 4 cartofi mari, 1 conserva mica de pastai de mazare verde, 1/2 lingura frunze de leustean, 1/4 lingura frunze de tarhon, 1 lingura de otet, sare, piper

Ceapa se toaca marunt si se caleste foarte putin in cratita de supa in ulei (nu puneti mult ulei pentru ca o sa iasa supa prea grasa). Se stinge cu apa fierbinte si se adauga oasele de miel si morcovii, patrunjelul, telina si gulia, toate taiate marunt, in cuburi sau rondele. Se lasa sa fiarba la foc mic pana cand se desprinde usor carnea de pe oase.
In acest moment scoateti oasele din ciorba si adaugati cartofii taiati in cuburi, mazarea si verdeata tocata. Lasati la foc mic pana sunt facuti cartofii.
Carnea desprinsa de pe oase se adauga inapoi in ciorba, se stinge focul si se drege cu sare, piper si otet.

Eu o prefer asa, simpla, dar daca doriti puteti urma exemplul lui Cristi si sa adaugati in farfurie cate o lingura de smantana cand o serviti.

Pofta buna!

duminică, 21 martie 2010

Pancakes

















Fiind mereu in cautare de idei noi pentru micul dejun, ieri m-am decis sa pregatesc niste pancakes, sau clatite americane cum s-ar zice. Retete pentru ele sunt mai multe, eu insa o pregatesc pe aceasta pentru ca mi se pare cea mai simpla.

Aveti nevoie de: 2 oua, 5 linguri de zahar, 3 linguri ulei, 5 linguri lapte, 1 plic zahar vanilat, 1 plic amoniu de prajituri (stins cu 1 lingurita de otet), faina cat sa capete aluatul consistenta celui de chec (eu masor "ochiometric", promit ca data viitoare cand fac pancakes masor exact cata faina am pus si o sa revin cu cantitatea exacta)

Albusul de la oua se bate spuma, se adauga galbenusurile, zaharul si un praf de sare. Se amesteca bine si apoi se adauga treptat zaharul vanilat, uleiul, laptele. La final se pune amoniul stins cu otet si faina, amestecand tot timpul ca sa evitati formarea de cocoloase.

De obicei se coc intr-o tigaie de teflon unsa cu foarte putin ulei, dar eu le-am copt pe gratarul de fonta pe care l-am uns cu ulei, pentru ca asa au capatat o forma mai simpatica. Se coc foarte repede, in mai putin de un minut pe fiecare parte.

Se servesc neaparat cu ceva langa. Puteti incerca cu sirop, miere, gem, compot sau fructe proaspete.

Pofta buna!

sâmbătă, 20 martie 2010

Pizza de casa

 















Aseara am ajuns la concluzia ca e cazul sa intram la o cura de slabire... cum ne-am dat seama de asta va explic imediat. Totul a inceput cu o convorbire pe mess cu Flo: ce faceti? bine, pe acasa; tu ce faci? uite, ma plictisesc; pai haide la noi..., nu stiu ce sa zic...ce gatiti bun? (fuga rapida pana in bucatarie) facem clatite; nu ma prea tenteaza... aduc eu ce trebuie, dar faci o pizza?; OK! nimic iesit din comun pana aici, dar cand am vazut ca am devorat aproape o intreaga tava de pizza in 3 oameni... ce-i drept, a iesit foarte buna!

Noi am avut si am folosit urmatoarele: 400gr. faina, 1 cub mic drojdie, 300gr. salam (nu stiu exact de care dar era putin afumat), 200gr. cascaval, 150gr. masline negre, 1 conserva porumb dulce, 1 conserva ciuperci champignon, 300ml. sos de rosii, sare, piper, 1 lingurita oregano, 1 lingurita busuioc, 1/2 lingurita fulgi de chilli

Se pune drojdia intr-o cana cu apa calda, se adauga peste o lingurita de zahar si 2 linguri de faina si se lasa sa creasca 5 minute.
Se amesteca drojdia cu restul de faina, cu un pic de sare si cu 1 lingura de ulei de masline, se framanta intr-un aluat destul de tare care se lasa sa creasca cam 20 min.
Cand a crescut se intinde intr-o foaie subtire care se pune in tava de pizza care a fost unsa cu putin ulei. Aluatul se unge cu bulionul amestecat cu oregano, busuioc, sare, piper, fulgii de chilli. Deasupra se pun feliile de salam, porumbul, ciupercile si maslinele si se da la cuptor pentru 15-20 minute, pana e facut aluatul. Se scoate, se adauga cascavalul ras pe deasupra si se mai lasa la cuptor inca 2 minute.

Baietii au devorat-o cu ketchup peste, mie mi s-a parut insa asa de buna ca nu am vrut sa ii stric gustul.
Pofta buna!

miercuri, 17 martie 2010

Pangasius la cuptor


Buna seara tuturor!

In aceasta minunata seara Cristi a ales sa urmareasca la televizor bataia pe care a luat-o o anumita echipa de fotbal de la o alta... nu dau nume... Cristi e stelist :)) mai mult nu spun. In timpul asta eu am pregatit cartofi prajiti si mujdei iar Florin, al nostru prieten de care aminteam si mai devreme, a ales sa ne incante cu o reteta proprie de pangasius la cuptor. Reteta e simpla, gustul e fantastic.

Aveti nevoie de: 6 buc. file de pangasius, 3 catei de usturoi, 1 morcov, sare, piper, 200gr cascaval

Se iau feliile de pangasius, se sareaza, se pipereaza bine pe ambele parti si se aseaza in tava de cuptor pe care am uns-o cu putin ulei si pe care am pus o foaie de hartie de copt.
Usturoiul si morcovul se taie rondele si se aseaza pe bucatile de pangasius. Se da la cuptor la foc mediu spre mic pentru cam 15-20 minute.

Cand e facut pestele se scoate tava din cuptor si se pune pe deasupra cascavalul ras sau taiat feliute. Se mai da la cuptor inca 2 minute.

Se serveste fierbinte. Merge de minune cu cartofi prajiti si mujdei de usturoi cu smantana (noi asa ne-am incantat papilele gustative) si pun pariu ca e la fel de bun si cu cartofi natur.


Asa, si un sfat prietenesc: nu incercati sa beti bere dupa ce mancati mujdei, cel putin mujdei asa de concentrat cum am facut noi, sau o sa faceti ture bucatarie-balcon ca sa mai treaca senzatiile... tari.

Sa aveti pofta!

luni, 15 martie 2010

Placinte cu cartofi


 














Revin cu o reteta din Satu Mare, pe care am incercat-o duminica trecuta, iar ca public si degustatori (sau mai bine zis devoratori :))) i-am avut pe Cristi si pe al nostru drag prieten, Florin.

Aveti nevoie de: 1 ou, 1 cub de drojdie, 1 cana de lapte cald, cam 1/2 kg faina alba , 8 cartofi mari, sare, piper

Cartofii se pun la fiert in coaja, in apa cu sare. Cand sunt fierti se scot, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. 
Intr-o cratita se incinge bine putin ulei, se pun cartofii, se adauga sare si piper si se calesc asa cam 5 minute pe foc mediu spre tare. Rezulta o pasta consistenta care se lasa sa se raceasca.

Intr-o cana se pune cubul de drojdie, deasupra se pune 1 lingurita de zahar si se acopera cu apa calda, aproape fierbinte. Se lasa sa stea cam 5 minute timp in care drojdia creste. Asta e de fapt o smecherie pe care am invatat-o de la Flo si de fiecare data cand gatesc ceva cu drojdie o pregatesc asa dinainte; rezultatul e ca aluatul creste intotdeauna foarte bine si foarte repede. Puteti pregati placintele si cu drojdie uscata, mie imi place totusi mai mult cu traditionalul cub de drojdie.

Intr-un castron incapator se pune jumatate din cantitatea de faina, oul, drojdia si cana de lapte si se amesteca bine. Se adauga si un varf de cutit de sare si se incorporeaza treptat restul de faina, pana rezulta un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini. Se acopera castronul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca cam 30 minute.
Se intinde din aluat o foaie mare si nu foarte grosuta (cam 3-4mm), care se taie in mai multe dreptunghiuri. Pe fiecare dreptunghi se pune cate o lingura din pasta de cartofi, se impatura placinta si se prajeste in ulei fierbinte.
Cand se scot placintele din ulei se presara peste un pic de sare sau puteti sa radeti peste ele cascaval. Eu le-am mancat simple, baietii insa au  uns fiecare placinta cu cate o lingura generoasa de smantana.

Pofta buna!

duminică, 14 martie 2010

Supa de varza de post

 
 














Revin, dupa cum am promis, cu inca o reteta de post foarte buna si foarte usor de pregatit.

Aveti nevoie de: putin ulei de floarea soarelui, 1 varza mica, 2 morcovi mari, 1 ceapa mare, 1 lingurita de marar uscat, 1 cana de bulion, sare, piper

Ceapa se curata si se taie nu foarte marunt, morcovii curatati se taie in cubulete si jumatate din varza de taie in felute lungi si late de cam 1 cm, iar cealalta jumatate se toaca marunt sau se da pe razatoarea mare.

In cratita de ciorba se caleste in ulei ceapa, se adauga morcovii, se calesc si ei un pic, se adauga varza tocata si se mai tine asa pe foc inca 5 minute, amestecand bine. Se stinge cu apa fierbinte, se adauga restul de varza, sare, mararul si se fierbe pana e facuta varza. Se adauga bulionul si se mai lasa sa fiarba inca 5 minute. Cand e gata se drege de sare si se adauga un praf de piper.

Pofta buna!

miercuri, 10 martie 2010

Gratar din porc (marinat)




Salut din nou!

Tin sa va anunt ca weekendul acesta m-am pus pe facut galuste cu prune avand intentia sa ma laud pe blog ca stiu sa gatesc si acest fel de mancare... nu stiu daca a fost de vina faina, ouale, cartofii sau poate am fost distrasa de mirosul micilor pe care Cristi ii pregatea la gratar in curtea nasilor nostri, dar rezultatul a fost un esec de proportii epice :)), aratau bestial... dar cam atat :)).
Asa ca postez ce am gatit aseara si va promit ca de data asta mi-a iesit ceva absolut bestial :D.

Aveti nevoie de: 4 felii cotlet de porc fara os, 1/2 lingurita sare, 1/4 lingurita piper, 1 lingurita boia dulce, 1 frunza de dafin, 2 catei de usturoi, 2 linguri de otet, 5 linguri de ulei de masline, 1 lingurita frunze de busuioc si optional 1/2 lingurita de condimente pentru friptura de porc. (Daca vi se pare ciudat ca trebuie pus si otet, trebuie sa va spun ca nu i se simte deloc gustul dar fragezeste carnea foarte bine.)

Se curata si te taie marunt usturoiul si intr-un bol micut se amesteca cu restul ingredientelor de mai sus. Cu marinata astfel obtinuta de ung pe ambele parti cotletele de porc, se pun intr-o farfurie care se acopera cu folie alimentara si se pun in frigider pentru minim 12 ore (eu am lasat 24).
Inainte de a fi puse pe gratar acesta trebuie incins bine si uns cu o feliuta de slanina ca sa nu se lipeasca carnea. Se prajesc pe fiecare parte cam 4-5 minute, in functie de cum va place gratarul, mai in sange sau mai bine facut. Langa cotlete puteti servi orice doriti, noi am facut orez prajit si sos dulce-picant, dar merg de minune si cu cartofi prajiti, piure, legume pe aburi sau orice altceva.

Sa aveti pofta!

joi, 4 martie 2010

Oua umplute

Salutare din nou!

Astazi am fost tare harnicuta... am facut curat, am plantat niste plantute noi primite cadou de 1 Martie, am primit musafiri si am gatit niste oua umplute...... grozave! In speranta ca va plac si voua, postez mai jos reteta.


Aveti nevoie de: 12 oua, 100 gr smantana, 150 gr pateu, 1/2 lingurita frunze de tarhon (uscate sau proaspete), 150 ml ulei, 1 lingura mustar, sare, piper


Se pun 10 oua la fiert intr-o cratita incapatoare si se lasa sa fiarba 15 minute din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca. Cand sunt fierte se scurg de apa fierbinte si se pun sub jet de apa rece, se curata de coaja si cu un cutit bine ascutit se taie in 2 pe lungime. Cu ajutorul unei lingurite se scoate galbenusul din albusuri.
Din galbenusul de la cele 2 oua care au ramas si un pic de mustar se face maioneza. Se iau deoparte 3 linguri - 2 pentru crema si 1 pentru decor.
Intr-un bol se amesteca galbenusurile de la ouale fierte cu 2 linguri de maioneza, smantana, mustar, pateu, frunzele de tarhon, sare si piper. Cu aproximativ jumatate din crema aceasta se umplu jumatatile de oua.
Restul de crema se amesteca cu maioneza si se toarna in platoul in care se vor servi ouale. Se pun ouale pe crema si se decoreaza cu maioneza ramasa. Eu am mai pus si cateva feliute de gogosar murat si cateva frunze de tarhon pe deasupra. Sa aveti pofta!

marți, 2 martie 2010

Fusili cu sos de rosii (de post)

 















Salutare!
Dat fiind ca suntem in postul Pastelui m-am gandit ca ar prinde bine daca as posta cateva retete de post si m-am gandit sa incep cu preferata mea: paste cu sos de rosii. Gustul e grozav si dureaza maxim 15 minute pana e gata mancarea, in functie de timpul de fierbere al pastelor.

Aveti nevoie de (pentru 2 persoane): 2 catei de usturoi, 1 lingura faina alba, 300 ml bulion, 1/4 lingurita sare, 1 lingurita zahar, 1/2 lingurita oregano, 1 lingurita frunze uscate de busuioc, putin piper negru macinat, paste

Se pun la fiert pastele in apa cu sare si cu o lingurita de ulei (ca sa nu se lipeasca pastele de cratita).

Se toaca marunt usturoiul si se caleste in putin ulei intr-o cratita mica. Se adauga lingura de faina, se amesteca bine sa incorporeze tot uleiul si de adauga incet sosul de rosii, amestecand in continuu. Se da focul incet si se adauga treptat sarea, zaharul, oregano si busuiocul. In momentul in care sosul incepe sa fiarba se stinge focul sub cratita si se adauga putin piper.

Cand sunt fierte pastele se scurg de apa, se pun in farfurie si se adauga cate un polonic de sos peste ele. Pe deasupra se pot presara, daca aveti, cateva frunze de busuioc proaspat tocate.

luni, 1 martie 2010

Prajitura Garibaldi - sau cosulete umplute


 
Salutari la toata lumea! Sper ca v-ati petrecut weekendul cat mai frumos cu putinta. Eu personal am facut trei lucruri de care chiar ma mandresc :D. Am reusit sa schimb furnizorul de net si cablu cu unul mai bun (este! si 3 luni gratis :D), am fost pe stadion la un meci de fotbal din care, desi nu credeam, am inteles un pic din actiune, si, laudata fiind de mama soacra pentru ce am mai gatit in ultima perioada, m-am gandit sa incerc sa pregatesc o reteta de prjitura pe care mi-a dat-o acum ceva timp... daca mi-a iesit, imi spuneti voi.

Aveti nevoie de: 400 gr faina, 250 gr margarina pt prajituri, 4 oua, 200 gr. zahar tos, 100 gr. zahar pudra, 1 plic de praf de copt, 1 lingurita de otet, 250 gr nuci macinate, cateva linguri de gem grosut de prune

Se amesteca intr-un vas margarina cu zaharul pudra, galbenusurile de la oua, praful de copt stins si faina. Rezulta un aluat cu care se tapeteaza formele de briose. In mijlocul formelor se pune cate o lingurita mica de gem.
Intr-un alt bol se bat spuma tare albusurile, se adauga 1 lingurita de otet, zaharul tos si se mai bat pana cand spuma devine ca cea de bezea, tare si lucioasa. In acest moment se adauga nucile macinate si se amesteca totul cu ajutorul unei linguri ca sa se incorporeze. Din crema astfel obtinuta se adauga cate o lingurita peste formele umplute, pana epuizam crema.

Prajiturelele se dau la cuptor pentru 30 minute la foc potrivit, si trebuie scoase din forme cat sunt inca fierbinti ca sa iasa usor.

Un mic pont: nu zic ce fel de margarina foloseam de obicei, va spun doar ca data trecuta cand am facut Garibaldi am incercat margarina pentru prajituri de la Delma si nu mi-a venit sa cred cat de usor am scos prajiturelele din forme si cat de bun a fost aluatul, atat la gust cat si la aspect...  nu zic ca nu puteti face cu margarina voastra preferata, zic doar ca de aici incolo eu o sa folosesc tot Delma.

Pofta buna!

Pentru un look nou al prajiturelelor Garibaldi click aici.