luni, 30 august 2010

Vitel cu cus-cus




Salutare lume!

Weekendul trecut l-am petrecut la nasi, facand gratare si distrandu-ne de zor si tot la ei in biblioteca am descoperit o carte grozava cu tot felul retete grecesti, mancaruri, deserturi si unele lamuriri vis-a-vis de vinuri chiar. Atentia mi-a atras-o insa o reteta simpla care arata absolut bestial in poza din carte... desi eu nu am reusit sa reproduc imaginea de acolo, va pot asigura ca reteta merita incercata, e pe cat de simplu de pregatit, pe atat de gustoasa... a da, se numeste "arni youvetsi me krithara ki" sau in traducere libera "miel cu orzisor"... acum stiu ce ganditi... ce are de-a face mielul cu orzisor cu reteta postata de mine? Ei bine, reteta se poate face atat cu carne de miel cat si cu carne de vitel, eu am ales varianta a doua, si orzisorul este de fapt un fel de cus-cus doar cu forma bobului de orz, si cum nu am gasit forma respectiva in comert, m-am multumit cu clasicul cus-cus. Nelamuriri? Nu? Ce bine :)).

Aveti nevoie de: 1 kg carne de vitel, 5 rosii mari foarte coapte, 1/2 ceasca cu ulei de masline, 1/2 kg paste fainoase (cus-cus), sare, piper

Carnea se spala, se zvanta cu un prosop de bucatarie, se portioneaza in bucatele mici si se pune intr-un vas termorezistent. Se adauga sare, piper, rosiile curatate si taiate in cubulete mici, uleiul de masline si putina apa si se da la cuptor la foc potrivit pana carnea este gatita.
Cand carnea este aproape gata se adauga 4 cesti de apa calda, cus-cus-ul si se drege gustul de sare si se amesteca totul. Se da din nou la cuptor, insa se scoate cam la fiecare 5 minute ca sa amestecati pentru a avita prinderea pastelor fainoase de peretii vasului.

Si gata! mancarea se poate servi simpla, cu branza rasa pe deasupra sau cu smantana... oricum ar fi e foarte buna.

Pofta mare va doresc!

miercuri, 11 august 2010

Ciorba de legume de vara

















Salutare!

In urma succesului inregistrat saptamana trecuta cu ciorba de perisoare, ieri am decis sa mai fac o ciorbita si sa vad daca si de data asta reusesc sa fac ceva la fel de bun... sunt incantata sa va anunt ca parca a iesit mai buna! :))

Aveti nevoie de: 1 ceapa alba mare, 1 ardei gras galben, 1 gulie mica, 3 morcovi mari, 200g rosii cherry cat de mici, 150g mazare verde proaspata, 100g pastai de fasole, 50g slaninutza, 1 ou, 2 linguri de smantana grasa, 2 linguri de frunze de patrunjel proaspat tocate, 1 lingurita de frunze de leustean tocate marunt

Slaninuta se taie in bucatele cat de mici si se pune la calit in cratita de ciorba intr-o lingura de ulei. Cand slaninuta s-a calit se adauga si ceapa taiata foarte marunt si se caleste pana isi schimba culoarea. Se adauga si ardeiul taiat feliute subtiri, se mai lasa pe foc inca 2 minute si apoi se stinge totul cu 2 litri de apa fierbinte. Se adauga putina sare si 1/2 lingurita mica de Maggi (sau Vegeta, sau Podravka sau oricare alt concentrat pe baza de legume).

Se adauga apoi rosiile cherry intregi; daca nu va place pielita, rosiile se decojesc foarte usor daca le scufundati pentru cateva secunde in apa clocotita. Se mai adauga si guliile taiate in cubulete foarte mici, morcovii taiati feliute, mazarea, pastaile taiate in feliute subtiri, 1 lingura de frunze de patrunjel si lingurita de frunze de leustean si se lasa sa fiarba la foc mic pana sunt bine fierte toate legumele.

Se ia cratita de pe foc si se lasa ciorba sa se raceasca un pic. Se drege apoi cu oul batut bine cu cele doua linguri de smantana si un polonic de ciorba, se mai adauga sare dupa gust si se presara pe deasupra lingura de frunze de patrunjel proaspat.
Eu am mai adaugat cate o lingurita de smantana in fiecare farfurie si am prajit cate o felie de paine pentru fiecare... mai nou incerc tot felul de bunatati pe care sa le incerc langa cate o felie de paine prajita datorita tatalui meu care ne-a facut cadou de nunta un toaster grozav! Multumiiiiiim! :D:D:D

Pofta buna va doresc!

Omleta cu rosii cherry

















Salutare!

Zilele trecute Cristi si-a facut o minunatie de omleta care parca imi facea cu ochiul de pe farfurie. Asa ca m-am pus pe treaba si mi-am facut si eu o papara asemanatoare care nu numai ca arata bine ci e si foarte buna la gust.

Aveti nevoie de: 2 oua, 4 felii de salam (sau sunca sau parizer), sare, piper, 10 rosii cherry, 1 cub mic de unt

Se pune cubul de unt sa se topeasca intr-o tigaie mica de teflon.
Se bate oul nu prea tare cu o furculita, cu sare si piper.
Feliile de salam si rosiile cherry intregi se pun la prajit in untul din tigaie. Cand e prajit salamul pe o parte se intoarce pe partea cealalta si se adauga oul pe deasupra. Se lasa sa se prajeasca un pic si se impatura papara in doua.

Gata! Simplu de facut, hranitoare si delicioasa!

Pofta mare va doresc!

Ciorba cu galuste de carne (perisoare)


















Salutare!

Saptamana trecuta am facut o ciorba de perisoare atat de buna incat abia am prins o farfurie sa ii fac o poza si sa ma laud cu ea pe blog... daca nu ma credeti ii puteti intreba pe Cristi si pe Flo care abia s-au desprins de scaune dupa cate doua portii copioase de persoana.

Aveti nevoie de: 500g carne tocata amestec de porc si vita, 1 cana mica cu orez, 3 oua, sare, 2 linguri mari cu smantana grasa, 1 ceapa alba, 3 morcovi mari, 1 gulie mica, 1 ardei gras verde mare, 1 legatura de frunze de patrunjel, 1 lingura cu frunze proaspete de telina tocate marunt, 3 linguri de ulei de floarea soarelui

Ceapa se curata, se taie foarte marunt si se pune la calit in cratita de ciorba in cele 3 linguri de ulei, la foc mic. In timpul acesta se taie feliute mici ardeiul si se pune la calit impreuna cu ceapa. Gulia se taie si ea cubulete mici si se adauga in cratita de ciorba impreuna cu 1 morcov dat pe razatoarea mica. Se amesteca cu ajutorul lingurii de lemn de cateva ori si se stinge cu apa fierbinte... cam 2 litri.

Ceilalti 2 morcovi se taie feliute sau cubulete si se adauga la ciorba impreuna cu frunzele de telina si jumatate din frunzele maruntite de patrunjel. Se drege de sare si se lasa la fiert cam 20 de minute.

Carnea tocata se amesteca cu 2 oua, cu sare si cu cana de orez. Se formeaza galuste cu mainile date prin apa rece si se adauga la ciorba. Se lasa sa fiarba la foc mic pentru cam o jumatate de ora. Se mai adauga apa daca e nevoie.

Se stinge apoi focul si se lasa sa se raceasca putin ciorba. Se bate apoi bine cu telul oul ramas si cele 2 linguri de smantana, se adauga un polonic de ciorba si se adauga apoi compozitia la ciorba. Se drege ciorba de sare si se adauga restul de frunze de patrunjel.

Pofta mare va doresc!

Cartofi frantuzesti (2)


















Salut!
Am avut o pofta teribila de cartofi frantuzesti intr-o seara si fiindca nu aveam nici un pic de sunca in frigider si cum lenea era mare doamna la ora aceea, m-am gandit sa improvizez cu ce aveam totusi la dispozitie, si anume carnati proaspeti picanti... bineinteles ca in acest caz nu se mai preta sa ii pregatesc "finutz" cum i-am pregatit data trecuta si m-am decis sa incerc o prezentare putin mai rustica. Acum dati-mi voie sa spun ca prezentarea ca prezentarea... dar gustul... ma scuzati, tocmai am inghitit in sec de pofta, cred ca mai pun de o portie si azi!

Aveti nevoie de: 600g cartofi albi noi, 300g carnati proaspeti picanti (eu ii prefer pe cei din Kaufland, mi se par grozavi), 5 oua, 1 smantana mica si grasa (eu am folosit Napolact), 1 pahar mic de lapte, cascaval (cat vreti de mult), sare, piper, putin ulei sau unt, frunze de busuoic pentru un plus de gust

Cartofii de pun la fiert in coaja in apa cu sare, cand sunt fierti se curata de coaja si se taie in feliute groase de cam 5 mm. Se fierb tare si 4 oua, se curata de coaja si se taie feliute subtiri, eu am primit un gadget de taiat ouale feliute sau in jumatati (ca o floare) de la socri, asa ca le multumesc pe aceasta cale, e un instrument foarte util in bucatarie. Carnatii se taie in bucatele de cam 1,5 cm lungime, iar cascavalul se da pe razatoare.

Se unge un vas termorezistent cu unt sau ulei si se aseaza un strat de feliute de cartofi, sare, piper, apoi feliute de oua, apoi carnati, putin cascaval ras, si tot asa pana epuizam ingredientele. Deasupra trebuie sa ramana un strat de cartofi peste care se rade mult cascaval.

Se bate bine cu telul oul ramas, se adauga 1 lingura mare de smantana, laptele, sare, piper si niste frunze de busuioc, se adauga compozitia peste cartofi si se da totul la cuptor la foc mediu spre mic pentru cam o jumatate de ora.

Cartofii se servesc fierbinti, cu cate o lingura sanatoasa de smantana peste ei.

Pofta mare va doresc!