luni, 31 ianuarie 2011

Choux a la creme (prima incercare)

Inainte de toate dati-mi va rog voie sa ii urez cumnatei mele Miri (nu scriu Mirela caci ar suna prea serios) un mare si calduros "LA MULTI ANI!". Miri draga, sa ne traiesti ca trebuiesti si sa ai parte de tot ce iti doresti! Uite ca am facut si sa rimeze. Am vrut sa scriu o urare mai frumoasa ce-i drept, o vorba mai de duh, dar de fiecare data cand ma apucam sa tastez ma pufnea rasul gandindu-ma la o urare tare inteleapta facuta de o prietena de-a Mirelei (hopa ca am scris si numele intreg). Asa ca m-am gandit ca mai bine o citez aici pe blog. Deci, Miri, din partea Dianei caci ea a spus-o prima si din partea noastra caci ii dam un like ca pe facebook, iti dorim "Mult noroc caci sanatate au avut si cei de pe Titanic si uite ce s-a intamplat!"
Acum revin la ale bucatariei. Ma trezesc mereu, o data la cateva saptamani, cu tot felul de borcanase uitate prin frigider... unele cu cate o lingurita de dulceata ramasa in ele, altele cu cate un fruct dintr-un compot de mult uitat, sau altele cu cate un pic de mustar, smantana sau te miri ce altceva. Asa ca weekendul acesta, profitand de o stare subita de energie si spor la curatenie, m-am decis sa caut prin frigider si sa scap de acele borcanase; spre surprinderea mea, de data asta nu am gasit prea multe, am dat insa peste o cutiuta cu frisca Hulala, cumparata o data in speranta unui tort, si uitata cu desavarsire printre fructe de avocado, castraveti si ceva iaurt.
Asa ca nu a durat mult pana sa imi vina ideea de a face choux a la creme... varianta foarte simpla, adica cu budinca in loc de crema si cu aluatul pe care il fac atunci cand gatesc eclere, caci de reusita aceluia sunt sigura. Oricum, desi am improvizat total in cazul acesta, noi am fost incantati de rezultat... singura problema a fost ca abia dupa ce le-am papat, ajutati de prieteni la o cafea, ne-am gandit ca poate trebuia sa le pudram si cu zahar... ei bine, data viitoare!

Aveti nevoie de:
Pentru aluat: 500 ml. apa, 350 gr. faina, 250 gr. margarina pt. prajituri (eu folosesc Delma), 5 oua mari, 3 linguri de zahar, 1 praf de sare
Pentru crema: 1 budinca cu aroma de frisca (eu am folosit Dr. Oetker), 400 ml. lapte, 3 linguri de zahar
Pentru decor: frisca Hulala, ciocolata cu lapte

Pentru aluat se procedeaza in felul urmator: intr-o cratita se pun la fiert apa impreuna cu margarina. Cand margarina s-a topit complet si apa a inceput sa dea in clocot se adauga praful de sare si zaharul si se amesteca de cateva ori pentru ca acestea sa se dizolve. Se ia apoi cratita de pe foc si se adauga dintr-o data toata faina, amestecand bine cu o lingura. In cateva secunde in cratita o sa aveti un aluat gras si nelipicios. Cand observati ca incepe sa se desprinda de pe peretii cratitei nu mai amestecati si lasati aluatul sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugati ouale intregi, pe rand, amestecand bine dupa fiecare ca sa se incorporeze. 
Se formeaza apoi mici (sau mai mari, dupa preferinta) bilute de aluat care se coc in tava pe hartie cerata, la foc mediu, cam o jumatate de ora.
Dupa ce s-au copt se lasa sa se raceasca, apoi li se taie capacelele. In interior ar trebui sa fie goale, daca nu sunt goale atunci puteti sa le scobiti un pic cu o lingurita.
Se pregateste budinca comform instructiunilor de pe ambalaj, folosind insa 400 ml de lapte ca sa fie mai tare, si cat timp e inca fierbinte sa umplu cat mai bine bilutele.
Se bate apoi frisca, se adauga peste budinca cu ajutorul unui sprit si se pun inapoi capacelele bilutelor.
Pentru ca platoul cu choux a la creme sa arate mai variat pe cateva le-am lasat fara capacele si pe cateva le-am decorat cu putina ciocolata cu lapte topita in bain marie.

Spor la savurat!

vineri, 14 ianuarie 2011

Omleta hranitoare pentru micul dejun


Cand vine vorba de micul dejun Cristi e cel cu ideile sclipitoare la noi in casa. Nu stiu de ce dar parca nu am nici o idee dimineata cand vine vorba de gatit. Weekendul trecut de exemplu eram perfect fericita sa pap o farfurie cu cereale si lapte cand sotul meu drag mi-a facut pofta cu o omleta "cu de toate", adica de toate ce aveam prin frigider. Asa ca, decisa sa il impresionez, m-am apucat de gatit... lui i-a placut foarte mult, a trebuit sa impartim egal, adica un sfert eu, trei sferturi el.

Aveti nevoie de (pentru 2 portii mari): 4 oua intregi (eu am pus si 2 albuse mici in plus, care mi-au ramas de la o maioneza), sare, piper, frunze de patrunjel, un fir de ceapa verde, cateva felii de sunca, cascaval ras, 2 linguri de ulei de masline

Partea verde de la ceapa se pune la calit in tigaie cu cele 2 linguri de ulei de masline. Cand s-a mai "lasat", caci nu trebuie calita, se adauga sunca taiata cubulete sau bastonase subtiri.
Intre timp se bat putin ouale cu sare si piper, se adauga frunzele de patrunjel, si se adauga in tigaie cand sunca e usor rumenita. Nu amestecati! Lasati oul sa se intinda bine peste sunca si frunzele de ceapa. Daca marginile omletei se coc si mijlocul ramane lichid impingeti usor de margini spre centru, cu o lingura de lemn, astfel incat partea lichida sa ajunga la margini si sa se coaca.
Cu o spatula de lemn pliati omleta in doua si mai tineti pe foc cam un minut. Cand o asezati pe farfurie presarati cascaval ras pe deasupra. Gata!

Noi am facut paine prajita langa omleta si am pus si niste ardei si cateva cepe verzi pe masa... ca doar a fost weekend si am avut si musafiri...

Pofta buna va doresc!

Un mic sfat:  Atunci cand gatiti omleta nu bateti ouale tare. In schimb, adaugati un praf de sare peste ele si bateti cu furculita doar de cateva ori, cat sa se amestece putin galbenusurile cu albusurile. Rezultatul va fi o omleta grosuta si pufoasa.
Daca insa vreti sa obtineti o omleta subtire pe care sa o umpleti cu diverse umpluturi si sa o pliati ca pe o clatita, atunci e bine sa bateti ouale bine cu furculita sau, si mai bine, cu telul.
Pentru mai multe trucuri in bucatarie click aici.

joi, 13 ianuarie 2011

Salata de fasole galbena (pastai)



Anul 2010 a fost un an foarte productiv pentru bunicii mei la capitolul fasole galbena. Si cum cele cateva fire de fasole plantate in gradina au produs pastai peste asteptari, am incercat tot felul de mancaruri in care sa punem fasolea: ciorbe, supe, fasole scazuta, pastai cu usturoi, am adaugat pastai in tocanitele de legume, am gatit-o in aburi si am servit-o ca aperitiv invelita in feliute de bacon afumat... dupa care nu am mai stiut ce sa facem cu ea, asa ca am congelat-o si am asteptat sa ne revina inspiratia... si a revenit saptamana trecuta cand un prieten, Florin, ne-a sugerat sa ne gandim la ea ca la vinete si sa o gatim ca salata cu maioneza, usturoi si smantana.
Trebuie sa recunosc ca e o combinatie stralucita!

Aveti nevoie de: aproximativ 800 gr de fasole galbena pastai (atat a cantarit punguta de fasole congelata pe care o aveam eu), sare, piper, o jumatate de capatana de usturoi, 5 linguri de smantana, 2 galbenusuri crude, aproximativ 150 ml ulei de floarea soarelui, o lingurita de mustar

Pastaile se spala, se rup in bucati mici si se pun la fiert in apa cu sare. Cand sunt fierte se scurg si se lasa sa stea in strecuratoare pana se racesc.
Intre timp se curata usturoiul si se zdrobeste ca pentru mujdei. Se lasa deoparte.
Se face maioneza din cele doua galbenusuri, lingurita de mustar si ulei. Peste maioneza se adauga usturoiul zdrobit si smantana si se amesteca impreuna. Se potriveste de gust cu sare si piper.
Pastaile racite se toaca marunt cu cutitul, se amesteca cu compozitia de mai sus si salata de fasole galbena pastai e gata.

E foarte buna, mai ales daca o intindeti pe o felie de paine prajita si taiati si niste legume proaspete langa.

Pofta buna va doresc!

marți, 11 ianuarie 2011

Foietaj cu mere

Cum in data de 7 ianuarie toata tara si-a sarbatorit Ionii si cum si pe mine ma cheama Ioana, Cristi s-a gandit sa ne sarbatorim si noi cu aceasta ocazie. Asa ca ne-am aprovizionat cu fructe, saratele, covrigei, suc, vin si alte cele, ne-am invitat prietenii in vizita si am petrecut pana tarziu in noapte. Dar inainte de asta am facut niste prajiturele delicioase cu foietaj si mere. Desi nu am facut eu foile de aluat, deci meritul nu e in intregime al meu, reteta e rapida si foarte gustoasa.
Aveti nevoie de: foietaj (2 foi a cate 400 gr. fiecare), 6 mere mari si dulci, zahar tos, scortisoara, un ou

Merele se spala, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. Se amesteca cu zahar si scortisoara pana obtineti gustul dorit.
Un mic sfat: desi ati putea fi tentati, nu dati merele pe razatoarea mica deoarece vor lasa prea mult suc si va va fi prea greu sa umpleti foietajul.

Foietajul se taie in fasii late de cam 4 cm. Fasiile se intind putin cu sucitorul, nu prea mult insa caci altfel nu vor mai creste. Se taie in bucati si se pune cate o lingurita de mar pe fiecare. Se pliaza si se formeaza prajiturelele. Daca marginile nu stau lipite, le puteti unge cu cate un pic de apa. Se cresteaza apoi pe mijloc cu un cutit, se aseaza pe tava tapetata cu hartie de copt si se dau la cuptor la foc mic, in cuptorul preincalzit. Nu as putea sa va spun cat sa le lasati la cuptor... durata media a vreo patru conversatii telefonice pentru ca in timpul asta vorbeam la telefon :)). O sa observati oricum cand sunt aproape facute pentru ca in acel moment sunt deja crescute si incep sa se rumeneasca.

Se ung cu ou batut si se presara pe deasupra zahar tos. Se dau iar la cuptor pana sunt bine rumenite. Se scot si se servesc cand se mai racesc un pic.

Pofta mare!

luni, 10 ianuarie 2011

Paste aromate, cu branza de burduf si slaninuta

In plin sezon de sarbatoare, cand toti din jurul nostru pregateau sarmale, ciorba de burta si cozonaci, eu si Cristi aveam pofta de paste cu branza. Si aducandu-mi aminte de o reteta simpla pe care a pregatit-o o data o prietena, nu am stat prea mult pe ganduri si m-am apucat de gatit paste cu branza de burduf si slaninuta. Iulia, mersi de reteta si sa stii ca poti fi mandra de mine, pastele au iesit absolut fantastice!

Aveti nevoie de: 250gr. paste fainoase (eu am folosit penne), 5 linguri de brnza de burduf (sau dupa gust), 2 linguri de smantana, 100 gr. slaninuta, piper, oregano, busuioc, 1 lingura de ulei
Se pun pastele la fiert comform instructiunilor de pe pachet. Daca vreti sa fiti siguri ca nu se vor prinde de cratita in timpul fierberii procedati ca mine si ungeti dinainte peretii cratitei cu o lingura de ulei, adaugati apoi apa si abia cand aceasta clocoteste adaugati si pastele si putina sare. Cand pastele sunt fierte "al dente", adica nu se lasa sa fiarba de tot ci doar 90% din timpul indicat pe pachet (ca sa le puteti gati fara sa se destrame prin mancare), se scot intr-o strecuratoare, se scurg si se clatesc bine cu apa rece. Se lasa deoparte.

Slaninuta se taie cubulete cat de mici si se pune la calit intr-o cratita cu fundul gros, uns cu putin ulei. Cand a inceput sa se rumeneasca se adauga si branza si se amesteca bine. Se pune apoi si smantana, piperul, oregano si busuiocul si se amesteca toate. Se da focul sub cratita pe foarte incet si se toarna deasupra pastele. Cu o lingura de lemn se amesteca incet, astfel incat pastele sa fie uniform acoperite si gata.

Pofta mare va doresc!

Daca gasiti reteta ciudata, sa stiti ca aceeasi reactie am avut-o si eu prima data cand mi s-au oferit aceste paste. Dar dupa ce le-am incercat nu m-am mai putut dezlipi de farfurie si ,desi ingrasa de zor, aceasta reteta ramane una din preferatele noastre.

marți, 4 ianuarie 2011

Spanac in lapte

 Cautand ieri prin congelator am dat peste o punguta de spanac congelat si gata maruntit. Cum nu am stat prea rau nici la capitolul lapte si oua, nu ne-a luat prea mult pana ne-am apucat de gatit o minunatie de spanac cu ochiuri si cartofi prajiti. Partea grozava la spanac, pe langa ca e foarte sanatos, e ca e gata in cam 15 minute.

Aveti nevoie de: 300 gr. spanac, 1 capatana mica de usturoi, 800 ml lapte gras, 1 lingura de smantana, 2 linguri de faina, putin ulei, sare, piper

Se curata usturoiul si se toaca marunt. Se pune la calit in putin ulei in cratita, la foc mic, iar in momentul in care incepe sa se rumeneasca se adauga spanacul maruntit, inca congelat si o cana mica de lapte.

Se lasa sa se topeasca spanacul congelat si apoi se adauga restul de lapte. Se tine pe foc pana da un clocot dupa care se stinge focul sub cratita.

Intr-o cana se amesteca lingura de smantana cu sare, piper si cele 2 linguri de faina. Se dilueaza cu un pic de lapte de pe spanac si apoi se amesteca in spanac, incet, amestecand ca sa se ingroase.
Se mai drege gustul de sare si gata.
Noi am facut ochiuri langa spanac si cartofi prajiti. Ca sa arate mai deosebit i-am taiat cubulete.

Pofta buna!

Inca ceva... Ideal ar fi sa folositi spanac proaspat. In cazul acestuia se spala frunzele, se curata de codite si se oparesc pentru cateva minute in apa clocotita in care ati pus putina sare. Se toaca marunt si e gata sa fie folosit.
De obicei cand cumpar spanac proaspat am grija sa cumpar o cantitate mai mare decat cea de care am nevoie pentru ca tot timpul rontai cateva frunze proaspete sau fac cate o salata de spanac cu ridichi... mmmmmmmm.

duminică, 2 ianuarie 2011

Sarmale

La Multi Ani de Anul Nou!

Sper ca sarbatorile de iarna v-au tratat exact asa cum ati dorit, ca Mosul v-a adus de toate si ca Noul An v-a gasit cu zambetul pe buze, cu un banut in buzunar si cu cei dragi aproape de voi.
Pe mine Craciunul m-a gasit in vizita la nasi, impreuna cu Cristi. Revelionul ne-a gasit pe toti la Astoria, minunatul restaurant unde am facut nunta anul trecut si care si-a cinstit toti mirii anului 2010 cu petrecerea de Revelion... pe GRATIS! Asa ca nu ma prea pot lauda cu multe mancaruri gatite pentru sarbatori pentru ca am fost tot in "deplasare". De fapt, cu exceptia fursecurilor gandacei si a cozonacului cu branza dulce, nuca si stafide nu am mai gatit decat minunatele, grozavele, fantasticele si traditionalele sarmale. Motivul pentru care le laud atat de mult este ca acesta a fost primul an in care participarea mea la sarmale nu a constat numai in impachetatul lor ci dimpotriva, anul acesta mi-a revenit onoarea de a le pregati in intregime... cu mici sfaturi de la nasa si un pic de ajutor de la Fuchs au iesit, ei bine... minunate, grozave si fantastice!

Reteta o notez mai jos dar va avertizez de pe acum ca toate ingredientele au fost adaugate "ochiometric".

Aveti nevoie de: 2 verze murate medii, aproximativ 1 kg de carne de porc, tocata, 1/2 lingurita de condimente pentru sarmale de la Fuchs, sare, piper macinat, piper boabe, 4 frunze mari de dafin, 1 lingura de marar macinat, 1 lingura de cimbru macinat, 4 bucatele de carne afumata si vreo 4 bucatele de slaninuta, 2 oua, 1 cana de orez, 1 litru de bulion (eu am folosit bulion de casa, mai acrisor), 1 lingura de unsoare

Carnea tocata se amesteca cu orezul, cele 2 oua, sare, piper macinat, jumatatea de lingurita de condiment pentru sarmale de la Fuchs si cate un pic de marar si de cimbru.
Pe fiecare frunza de varza se pune apoi cate o ligura de carne, se ruleaza si se formeaza sarmalutele. Nu va opriti pana nu epuizati intreaga cantitate de carne :)).

Alegeti apoi cratita de sarmale (ideal ar fi sa aiba fundul gros) si o ungeti bine cu unsoare. Asezati apoi cateva frunze de varza pe fund, puneti si 2 bucati de slanina (cam cat o cutie de chibrite fiecare), puneti cateva boabe de piper, 2 frunze de dafin si cam o jumatate de cana de bulion. Urmeaza apoi sarmalele, asezate una langa alta dar nu prea "indesate" ca sa poata trece apa pe langa ele si sa fiarba bine. Printre sarmale asezati bucatile de carne afumata, o sa le dea un gust grozav.

Cand ati terminat cu sarmalele, mai puneti deasupra lor celelalte 2 frunze de dafin, niste boabe de piper, restul de marar si cimbru si restul de bulion. Adaugati apoi apa pana sarmalele sunt toate acoperite. Stiti vorba aceea cu "mancarea buna se gateste la foc mic"... ale mele 46 de sarmale au fiert vreo 2 ore jumate la foc mic, asa cum va sfatuiesc sa le fierbeti si pe ale voastre.

Noi le-am papat fierbinti, langa mamaliguta si inecate in smantana dulce, nefermentata, cumparata de la laptarie.

Pofta buna va doresc!