marți, 14 septembrie 2010

Ardei umpluti cu varza - muraturi

Saptamana trecuta a fost pentru mine o saptamana perfecta de toamna. Pe langa faptul ca dulapul meu este mai plin cu o rochita si cu o pereche de pantofi, cateva zile m-am transformat intr-o gospodina si, sub indrumarea mamei mele am pregatit si cateva muraturi pentru iarna... cantitati mici dar varietate mare: gogosari dulci murati, ardei grasi galbeni umpluti cu varza alba si rosie de toamna, ardei iuti murati, ardei kapia rosii copti, precum si o portie sanatoasa de zacusca.
Acum, in ceea ce priveste reteta ardeilor grasi umpluti cu varza, trebuie sa recunosc ca e pentru prima data cand am pregatit muratura in sine si, desi m-am delectat cu ardei facuti dupa reteta asta, nu pot sa va spun inca daca mi-a reusit sau nu... vedem in cateva saptamani. Totusi, dupa cum aratau pe cand am terminat totul, eu sunt foarte optimista.

Aveti nevoie de: 5 kg ardei grasi galbeni, 6 kg varza alba de toamna, 3 verze rosii mici, 4 litri de apa rece, 1 litru de otet, 5 linguri de sare neiodata, frunze proaspete de telina, radacina de hrean, boabe de piper, frunze de dafin, si daca va place gustul puteti adauga si cateva crengute uscate de marar (noi nu am pus)


Ardeii se spala bine cu apa rece si se scurg. Cu ajutorul unui cutit cu varful foarte ascutit se taie cu grija in jurul coceanului si se scoate usor din ardei, tragand incet de codita ardeiului. Ardeii se curata bine pe interior de toate semintele si apoi se freaca, tot pe interior, cu putina sare. Ardeii frecati cu sare se lasa deoparte intr-un vas pana se pregateste varza.
Verzele, si cele albe si cele rosii, se curata de frunzele din exterior si apoi se taie fideluta (varza  se poate da si pe razatoarea mare dar nu o sa fie la fel de aspectuoasa.). Se amesteca intr-un vas cu o jumatate de lingura de sare neiodata si se lasa sa stea cam o jumatate de ora, timp in care se spala bine borcanele si capacele.
Se strange bine varza in maini si se scurge de apa si apoi se umplu ardeii. Se aseaza apoi in borcane si printre ei se pun radacini de hrean curatate, frunze de telina, boabe de piper si cate o frunza de dafin.
Se acopera cu apa rece amestecata cu otetul si cu cele 5 linguri de sare neiodata, se pun capacele si se uita de borcane intr-un loc uscat si racoros (o pivnita) pana la iarna.

Nu am scris nimic de conservant pentru ca nu e nevoie.

Pofta buna!