Mici trucuri in bucatarie...

Mi-am dat seama zilele trecute ca fiecare gospodina foloseste anumite trucuri in bucatarie ca sa obtina rezultate mai bune, asa ca m-am gandit sa creez o pagina noua pe blog dedicata acestor mici trucuri. Pentru inceput o sa le postez pe cele pe care le-am incercat deja si au dat rezultate. Astept cu nerabdare insa sa primesc sugestii si idei noi de la voi.
 
Si incep asa...

Supa de pui are un aspect mult mai placut, e mai clara si mai fina, daca o strecurati inainte sa puneti in ea fideaua sau pastele fainoase preferate. Eu procedez in felul urmator: pun supa la fiert cu legumele intregi, cand e totul fiert scot toate legumele si carnea din supa, strecor supa intr-o alta cratita printr-o strecuratoare foarte fina si apoi pun din nou supa pe foc, cu fideaua si legumele taiate floricele, cubulete sau feliute, dupa cum ma poarta imaginatia.

Daca vreti ca pastele fainoase sa nu se prinda de peretii cratitei in timpul fierberii, puteti proceda in felul urmator: Cratita se unge cu o lingura de ulei, se pune pe foc, se adauga apa si abia cand aceasta clocoteste se pun pastele la fiert, la foc mic spre mediu. Functioneaza mult mai bine decat doar sa puneti o lingura de ulei in apa in care fierbeti pastele.

Pastele fainoase care se vor folosi in mancaruri se fierb "al dente", adica se reduce timpul de fierbere cu 10-15%. In acest fel ele sunt suficient de fierte ca sa poata fi consumate, dar suficient de elastice, de tari, ca sa le puteti servi langa sosuri sau sa le dati la cuptor. De asemenea, ajuta daca in timpul fierberii adaugati si un pic de sare in apa in care fierb. Daca gatiti pastele "al dente" o sa observati ca sunt si mai gustoase si mai usoare.

Mie imi plac foarte mult mirodeniile in mancare, sau ierburile aromatice. Si cum cele din comert nu ma multumesc intotdeauna (exceptie Kotany), am gasit doua solutii practice.
Prima solutie e crearea unei piramide cu plante aromatice, si anume: primavara iau 3 ghivece de plastic, il umplu de jumatate pe primul cu pamant, il asez pe al doilea peste, il umplu si pe acesta de jumatate cu pamant si peste il asez pe al treilea, umplut complet cu pamant. Piramida gata creata, urmeaza plantarea de rasaduri pe marginile primelor doua ghivece si in cel de-al treilea, le ud, le asez intr-un loc insorit si am ierburi aromatice proaspete pana toamna tarziu. Puteti planta rasaduri si in jardiniera, dar intr-un apartament piramida ocupa mai putin spatiu.
A doua solutie este sa cumpar vara ierburi proaspete din piata, le spal bine, le sterg de apa intr-un prosop de hartie, le toc marunt si le pun intr-o punga cu inchidere etansa, de gen ziplock, dupa care pun pungutele in congelator. Plantele tinute asa isi pastreaza mai bine aroma, plus ca isi pastreaza si culoarea.

Atunci cand gatiti supe sau ciorbe si trebuie sa completati cu apa, nu adaugati apa rece. In primul rand apa rece incetineste fierberea, iar in supe le si tulbura culoarea. In schimb, adaugati apa clocotita, fierbinte, si o sa vedeti ca supele vor fierbe in continuare fara sa le afecteze claritatea.

Atunci cand fierbeti laptele, ca sa nu se prinda de fundul cratitei puneti putina apa rece in cratita inainte sa adaugati laptele si apoi fierbeti-l la foc mic.

Atunci cand gatiti cu drojdie proaspata si vreti sa fiti siguri de succes, procedati in felul urmator: intr-o cana se pune cubul de drojdie, o lingura de faina si o lingurita de zahar, acoperiti apoi cu 100 ml apa calda, amestecati cu lingurita si lasati sa creasca intr-un loc caldut, pentru cam 10 minute. Dupa aceea folositi in mancare comform retetei, lasand aluatul sa creasca inainte de coacere. Succes garantat!


Omleta va fi intotdeauna foarte pufoasa daca nu bateti foarte tare ouale. Eu pun un praf de sare peste oua si bat de cateva ori cu furculita numai cat sa se amestece galbenusurile cu albusurile.

Dimpotriva, daca vreau ca omleta sa fie subtire, bat ouale foarte bine cu telul.

Am observat ca atunci cand bateam snitelele stropeam tot timpul masa si imi stropeam si hainele. Asa ca acum pun o bucata de folie alimentara (din aceea transparenta, nu de aluminiu) peste ele cand le bat. Folia e suficient de tare ca sa nu se sparga (cum am patit-o cand am incercat sa fac asta cu o punga), snitelele se bat grozav, iar eu nu mai trebuie sa sterg masa de nenumarate ori si nici nu mai trebuie sa imi pun tricoul la spalat dupa ce termin de batut.

Apropo de snitele, motivul pentru care le gateam destul de rar era ca nu imi placea rutina aceea cu sare si piper pe fiecare parte, dupa care bateam snitelul, apoi din nou sare si piper pe celalalt si il bateam si pe acela... dar m-am smecherit: acum tai feliile de carne, le pun pe toate intr-un bol si presar pe deasupra sarea, piperul si alte condimente daca e cazul, apoi le amestec cu mana sa se imparta condimentele uniform si nu imi mai ramane decat sa le bat. Rezultatul: treaba merge mult mai repede si nu imi mai murdaresc dozatoarele de condimente cu zeama de pe carne.