vineri, 3 decembrie 2010

Lasagna

Dupa cum ziceam ieri, cu ocazia zilei de 1 Decembrie am facut pentru prima data o minunata si gustoasa lasagna in cinstea tuturor celor care au salivat urmarind Friends si vazandu-l pe Joey cum infuleca lasagna mai repede decat inhala aer, in cinstea tuturor celor carora le plac pastele si, nu in ultimul rand, in cinstea onorarii unui pariu facut la bowling care avea ca miza o lasagna... dat fiind ca eu am gatit, e clar ca nu ma prea pricep la bowling.
Desi e o reteta care necesita destul de mult timp pentru preparare, va asigur ca merita sa o incercati.

Aveti nevoie de: foi de lasagna, 1/2 pachet de unt, 400 gr cascaval ras
pentru sosul de carne: 1 kg de carne tocata (amestec de vita si porc sau pui), 500 ml bulion, 2 cepe mari, 1 morcov mare, 1 ardei gras, sare, piper, oregano, 1 cana mica cu apa fierbinte
pentru sosul Bechamel: 2 linguri de unt, 4 linguri de faina alba, 800 ml lapte rece, sare, oregano 

Prima data se pregateste sosul de carne.
Cepele se curata, se spala si se taie marunt. Se pun la calit in putin ulei, la foc mic. Intre timp se taie ardeiul cubulete mici si se adauga peste ceapa. Morcovul se curata, se da pe razatoarea mica si se adauga si el la ceapa.
Cand s-au calit legumele se adauga carnea tocata, se amesteca de cateva ori si se stinge cu cana de apa. Se adauga sare, piper si oregano, se pune si bulionul si se lasa sa fiarba la foc mic spre mediu pentru 30 - 40 de minute. Nu uitati sa amestecati din cand in cand in sosul de carne ca sa nu se prinda de cratita.
Daca scade sosul si carnea nu e inca facuta puteti sa mai adaugati sos de rosii sau apa, sau daca dupa 40 de minute sosul de carne e inca prea lichid puteti sa il lasati sa mai fiarba inca 10 minute ca sa scada.
Cand e gata se opreste focul sub cratita si se lasa deoparte pana se pregateste sosul Bechamel.
Intr-o cratita cu fundul gros se pun cele 2 linguri de unt la topit. Cand s-a topit se adauga faina amestecand incontinuu cu telul ca sa nu faca cocoloase.
Daca vi se pare ca nu faceti fata si ca mai aveti nevoie de inca o mana, nu-i bai; procedati ca mine: luati o pauza... pe la jumatatea cantitatii de faina am luat cratita de pe foc, am adaugat restul de faina, am amestecat strasnic si dupa aceea am pus cratita iar pe aragaz.
Dupa ce ati incorporat toata faina incepeti sa adaugati cate un pic din laptele rece, amestecand cu telul. Cand ati adaugat tot laptele dati focul pe incet spre mediu si amestecand incet, usor, aduceti sosul la fierbere. Dupa vreo 5 minute o sa vedeti ca acesta capata consistenta unei budinci mai lichide, moment in care e gata si se ia de pe foc. Se drege de gust cu putina sare si mult oregano... asa imi place mie.
Acum vine partea amuzanta. Se unge un vas termorezistent cu unt. Apoi puneti o cratita cu apa la fiert; in apa adaugati un praf de sare si o lingurita de ulei. Cand apa clocoteste dati focul pe incet si puneti 2 foi de lasagna in apa... sau in functie de marimea vasului, puneti foile de care aveti nevoie pentru primul strat. Cand s-au inmuiat bine le scoateti si le puneti in vasul termorezistent... dupa care puneti alte 2 sau 3 foi in apa clocotita.
Peste foile din vas puneti un rand din sosul de carne, un strat de sos Bechamel si un strat de cascaval ras. Peste puneti foile care s-au inmuiat intre timp, apoi iar carne, sos alb, cascaval si asa mai departe pana cand umpleti vasul si ultimul strat e din foi. Se unge pe deasupra cu unt (nu prea mult sau iasa foarte grasa... ca pana acum era light :)))))).
Se pune capacul vasului de lasagna sau o folie de aluminiu pe deasupra si se da la cuptor o ora la foc potrivit. Se da jos apoi capacul, se mai pune pe deasupra un strat de cascaval si se mai da la cuptor inca 30 de minute la foc mic.

Se serveste fierbinteeeeee!

Pofta mare!

4 comentarii:

  1. mmm, cred ca a iesit delicios.
    este un blog culinar super si abia astept urmatoarele retete chiar daca stiu ca e foarte greu sa gatesti variat in fiecare zi.
    multumesc pentru retete, abia o astept pe urmatoarea.

    salutari si la Cristi si Flo si in special tie Ioana. Sarbatori Fericite

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumim de urari!

    Iti urez si eu Sarbatori Fericite! si un Mos Craciun cat mai darnic, cu sacul mare si cu sania incarcata cu daruri si bunatati >:D<

    RăspundețiȘtergere
  3. lazo draga, multumesc mult de reteta!!!..si mai pune! esti o inspiratie pt mine:)))(si asta din liceu)...
    nico:)

    RăspundețiȘtergere
  4. fata draga, esti grozava!
    ma bucur tare mult ca ti-a placut reteta si lansez cu ocazia asta o invitatie la masa pentru data viitoare cand ai drum in cluj.
    >:D<>:D<>:D<

    RăspundețiȘtergere