marți, 22 februarie 2011

Ciorba de burta

Nu am mai postat de muuult, si am fost mustrata :)). Dar am descoperit ca gasesc bucurie in a gati  doar atunci cand gatesc pentru altii... pentru sotul meu mai ales. Asa ca, dat fiind ca in ultimele zece zile Cristi s-a bucurat de o delegatie in minunata Italie, recunosc ca am cam lenevit si i-am dat o pauza aragazului care a somat curat si fericit in bucatarie. Dar cum de duminica sotul s-a intors acasa, am redescoperit placerea de a bucatari si am pregatit o minunata ciorba de burta care, cu toata modestia de care sunt in stare, a iesit mai buna decat orice alta varianta a ei pe care am mancat-o vreodata.
Acestea fiind spuse, postez reteta mai jos in speranta ca o sa va placa si voua cel putin pe cat ne-a placut  noua.

Aveti nevoie de: 2 oase de vita cu maduva, 3 morcovi mari, 2 buc. pastarnac (dimensiune medie), 1 ceapa alba mica, cateva tulpini de telina (eu am folosit apio, e genial!), 1/2 ardei gras galben, 1 lingura cu boabe de piper negru, 1 frunza mare de dafin, 900 gr. burta, 2 galbenusuri, 5 linguri de smantana grasa, 2 catei de usturoi, sare si otet dupa gust, putin ulei de floarea soarelui

Doua lucruri inainte de toate: ziceam ca am folosit apio; ideea de a incerca apio mi-a rasarit prin minte acum cativa ani cand, vizionand un film american am vazut o actrita muscand cu pofta dintr-o astfel de tulpina... mi-am propus sa incerc si eu leguma respectiva si de atunci nu imi prea lipseste din frigider; e foarte bun in stare cruda, ca o gustare sanatoasa, sau in diferite sosuri de legume (cu curry, pe un steamed rice si o bucata de pui langa), sau in ciorbe unde poate inlocui cu succes telina.
Si celalalt lucru: eu prefer sa cumpar burta de vita prefiarta si gata taiata fideluta. In felul acesta scap de chinul de a o curata, spala, taia si de a o fierbe pana umplu de abur toata casa; e mai practic si nu cu mult mai scump... undeva la vreo 2 lei in plus pe kg, cred. Dar chiar si asa am avut parte de cateva surprize neplacute, mai ales la burta cumparata congelata; am gasit bucati mari, unele nu erau prea bine curatate, alteori trebuia sa fierb cate 3 ore burta si ma enervam de fiecare data. Asta pana am descoperit burta proaspata de la Kaufland. Ambalata in pungi de 900 gr., e prefiarta, nu e congelata deci se pot vedea exact cat de mic sunt taiate bucatile de burta, si dupa o ora pe foc e super bine fiarta si gata de a fi folosita in ciorba, asa ca o recomand cu incredere!

Si acum sa incep cu reteta. Se pune o cratita incapatoare pe foc, de jumatate umpluta cu apa. Oasele de vita se spala si se adauga in cratita. Se curata si se adauga si legumele intregi, mai putin un morcov si ardeiul. Se pune capacul si se lasa sa fiarba pe foc mic pana cand sunt fierte toate ingredientele. Daca se formeaza spuma, se spumeaza din cand in cand cu o lingura.

Se spala burta si se pune la fiert intr-o alta cratita in apa in care adaugati lingura de boabe de piper si frunza de dafin. Testati din cand in cand daca burta e fiarta si cand e bine patrunsa opriti focul, scoateti frunza de dafin si boabele de piper si strecurati apa de pe ea. Burta se lasa apoi deoparte. Am mai auzit de la cunoscuti ca nu le place mirosul de burta; daca vi se pare ca aceasta are un miros prea puternic puteti sa o spalati in repetate randuri in apa in care adaugati cate un pic de otet; de asemenea puteti sa schimbati de cateva ori apa in care fierbe. Eu am avut noroc cu o burta grozava, pe care am spalat-o o singura data si nici nu am schimbat apa de pe ea.

Acum revin la supa de oase. Cand toate ingredientele sunt fierte si maduva din oase e moale se opreste focul sub cratita. Se scot afara legumele si oasele si supa se strecoara intr-o alta cratita printr-o strecuratoare cat de fina. Se spala apoi prima cratita, se usuca si se pune pe foc. 
Morcovul ramas se da pe razatoarea mica, ardeiul se taie cubulete cat de marunte si se calesc impreuna in cratita curata, in putin ulei. Se stinge apoi cu ciorba strecurata, se adauga si burta si se mai lasa sa fiarba impreuna cam 15 minute sa se patrunda aromele. Se opreste din nou focul si se lasa sa se raceasca ciorba ca sa o putem drege.

Se amesteca intr-un bol galbenusurile cu smantana; se dilueaza cu doua polonice de ciorba si se adauga apoi peste restul ciorbei. Se adauga sare, un praf de piper alb (optional), si cam o lingura de otet. Usturoiul se preseaza cat mai fin si se adauga cate un pic, gustand tot mereu ca sa obtineti gustul care va place. Amestecati si gustati. De aici, totul e dupa gustul dvs. Daca mai doriti sare, mai adaugati sare, daca vi se pare ca mai trebuie otet, puneti otet, si asa mai departe.

Pe masa langa ciorba eu am pus cosul cu paine, sarea, piperul, otet, smantana si am facut si un mujdei tare. Pe o farfurioara mica am pus si cateva frunze maruntite de apio si neaparat ardei iuti.

Pofta mare va doresc!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu