vineri, 25 martie 2011

Supa Minestrone (varianta mea)

Salutare!
Mi-am dat seama eu asa, de una singura, ca parca gatesc prea "traditional", prea in stilul mancarurilor cu care majoritatea dintre noi  suntem obisnuiti. Asa ca mi-am propus sa incerc lucruri noi si am inceput cu o supa minestrone... bineinteles ca nu am pregatit-o exact dupa reteta caci atunci nu ar mai fi fost in stilul meu... am omis sa adaug fasolea alba, am pus paste lungi in loc de paste scurte iar in loc de parmezan am facut o crema de branza aromata de toata minunea.

Aveti nevoie de: 2 cepe albe, 2 radacini de pastarnac (sau 1 radacina mare), 3 morcovi mari, 1 dovlecel mic, cateva ciuperci champinon, 5 catei de usturoi, 1 conserva mica de mazare verde (aprox. 150gr.), 150 gr. ceafa presata (afumata), 1 ardei rosu, paste fainoase, 2 linguri pasta de tomate, 2 linguri branza dulce de vaca, 2 linguri branza feta, sare, piper alb, putin ulei, si optional cateva fire de leurda (detalii aici) - eu am folosit numai pentru ca aveam intamplator prin frigider dar va recomand cu incredere sa o incercati, se gaseste prin piete si e foarte buna si foarte sanatoasa

Se curata pentru inceput toate legumele, se spala si se scurg.
Ceapa se taie cat mai marunt, ciupercile se taie feliute, dovleceii se taie in doua pe lungime si apoi feliute, morcovii si pastarnacul se taie cubulete mici, ardeiul se taie si el in cubulete mici.

In cratita de ciorba se pune putin ulei si se adauga ceapa. Se lasa pe foc mic pana incepe sa isi schimbe culoarea, se adauga apoi ardeiul si se calesc impreuna cam 3 minute. Se adauga apoi ciupercile si se mai tine totul pe foc inca 3 minute apoi se stinge cu 4,5 litri de apa fierbinte.

Se adauga cam o jumatate de lingurita de sare si un praf de piper alb si se lasa sa fiarba cam 10  minute la foc potrivit.
Se adauga apoi morcovii si pastarnacul si se lasa sa mai fiarba inca 10 minute si apoi se adauga si dovlecelul si mazarea. Se mai lasa la fiert inca 10 minute, apoi se da focul foarte incet.

Separat se prajeste putin ceafa de porc, taiata cubulete mici, in 2 linguri de ulei de masline (merge la fel de bine si cu ulei de floarea soarelui). Cand ceafa da semne ca incepe sa se rumeneasca, se adauga peste ciorba. Se pun si pastele fainoase (fierte dinainte separat daca sunt de cumparat, sau direct in ciorba daca sunt facute de casa).
Se mai lasa pe foc pana sunt facute pastele, apoi se opreste focul si se drege de gust de sare. Nu adaugati foarte multa sare deoarece supa va fi dreasa cu crema de branza. Se adauga pasta de tomate diluata cu un polonic de supa.

Se face apoi crema de branza: se amesteca branza dulce cu branza feta, cu usturoiul zdrobit si cu leurda taiata marunt. Daca e prea tare crema, se adauga treptat cate o lingura de lapte rece pana aceasta capata o consistenta potrivita. Daca nu aveti leurda atunci adaugati o lingurita de frunze tocate de patrunjel la crema; o sa arate mult mai bine cu verdeata prin ea.

Se pune apoi ciorba in farfurii, se adauga cate o lingurita de crema de branza in fiecare farfurie, si gata!
Pofta mare va doresc!

2 comentarii: