Una din cele mai bune, mai sanatoase si mai amuzante salate pe care le-am gatit a fost salata de sfecla rosie. Si cum e toamna si puteti gasi sfecla rosie peste tot, la supermarketuri, hypermarketuri, piete sau magazine de colt cred ca acesta este momentul ideal sa postez reteta mea de salata de sfecla... din pacate nu stiu sa va spun exact cantitatile de care aveti nevoie din fiecare ingredient deoarece de fiecare data cand o prepar folosesc sistemul "ochiometric" si o gust de vreo 5 ori pana sa ma decid ca asa vroiam sa iasa.
Aveti nevoi de: sfecla rosie, apa fiarta fierbinte, sare, zahar, otet, radacina de hrean (ideal ar fi sa folositi proaspata si data pe razatoarea fina, dar o puteti gasi si in comert in borcanase mici, sub forma de conserva)
Se incepe cu inceputul, si anume cu sfecla. Pe aceasta o puteti pregati in 2 moduri:
1. varianta rapida: Se spala sfecla, se curata de coaja, se taie cubulete si se pune la fiert in apa cu putina sare. Pro: sfecla e gata sa fie folosita in 5 - 10 minute din momentul in care incepe sa fiarba. Contra: sfecla pierde mult din gust, din aspect si din vitamine prin fierbere.
2. varianta gustoasa: Sfecla se spala foarte bine si se sterge cu un prosop de hartie. Se impunge apoi in cateva locuri cu furculita si se da la cuptor, la foc mediu, sa se coaca. Se incearca dupa aceea periodic cu furculita si, cand aceasta intra usor pana in mijlocul sfeclei, inseamna ca e gata sa fie folosita. Pro: Sfecla isi pastreaza culoarea si vitaminele, sa nu mai vorbim de gust care e de cel putin de doua ori mai intens decat daca e pregatita prin fierbere. Contra: dureaza destul de mult pana se coace, in functie de dimensiunile sfeclei poate dura de la 20 de minute pana la o ora si trebuie sa asteptati pana se raceste un pic ca sa o curatati de coaja.
Oricum ati pregatit sfecla, dupa ce e gata de folosire o taiati dupa cum va poarta imaginatia: cubulete, feliute, bastonase, inimioare, o dati pe razatoarea mare, sau pe razatoarea mica sau cum vreti sa arate, si o puneti in bolul de servire sau in borcanul in care urmeaza sa o pastrati.
Se face apoi dressingul din apa care a ramas de la fierbere sau din apa fiarta fierbinte, sare, zahar, otet si radacina de hrean data pe razatoarea fina. La capitolul acesta o pregatiti dupa gustul personal. Mie imi place mai dulce si cu mult hrean, mama o pregateste mai dulce si cu mai mult otet, in orice caz trebuie sa amestecati ingredientele si sa tot gustati pana sunteti multumiti de gust.
Turnati dressingul peste sfecla si pofta mare!