sâmbătă, 27 februarie 2010

Sandwichuri calde

 















Sambata. Dimineata. Lene. Muuulta. Mic dejun.... hmmm.... ceva rapid si bun. Asa ca m-am gandit la sandwichuri calde. Am dat o raita prin frigider, am vazut ce am la dispozitie, si in timp ce Cristi facea cafeaua eu m-am apucat de sandwichuri.

Eu am folosit: 4 felii de paine, 12 felii de salam, 1/2 ardei gras rosu, 1 lingura de branza de burduf, 3 linguri de smantana, putin oregano, margarina si ketchup sau sos de rosii
Se ung feliile de paine cu putina margarina si putin ketchup sau sos de rosii. Se aseaza pe deasupra ardeiul taiat feliute si salamul taiat fasii.
Se amesteca bine intr-o cana smantana cu branza de burduf si se adauga cu ajutorul unei lingurite peste feliile de paine. Pe deasupra se presara putin oregano.
Se aseaza sandwichurile in tava de la cuptor (nu trebuie unsa cu nimic, nu trebuie nici tapetata cu hartie de copt), si se dau la cuptor, la focul de sus care nu trebuie sa fie prea tare, si se lasa cam 10 minute. Rezultatul se vede in poze.

Partea frumoasa la sandwichurile acestea este ca se pot pregati de seara, se tin in frigider peste noapte si dimineata se dau repede la cuptor pentru un mic dejun rapid si hranitor.

miercuri, 24 februarie 2010

Placintele delicioase


















Placintelele acestea, delicioase de felul lor, le-am facut azi cu scopul de a ma relaxa si de a ma indulci un pic dupa ce am petrecut cu Cristi 3 ore si jumatate stand afara, in minunatul aer de februarie, la o coada imeeensa, asteptand sa cumparam bilete la un meci de fotbal din care eu personal, cu toata sinceritatea, nu o sa inteleg prea mare lucru. In fine, ce conteaza este ca am luat biletele si ca placintele au iesit super bune.

Aveti nevoie de: 1 ou, 1 lingura de zahar, 1 cub mic de drojdie, 1 lingura de smantana, un varf de cutit de sare, faina cat cuprinde ( cam 500gr.)
Se pun intr-o cana mai mare 1 lingura de faina, 1 lingura de zahar, cubul de drojdie si se acopera cu apa calda; se lasa amestecul sa creasca intr-un loc cald pentru 20 de minute.
Intr-un bol se pun 2 maini de faina, oul intreg, amestecul de mai sus, lingura de smantana si un pic de sare si framantand bine se adauga treptat restul de faina si cate un pic de apa calduta pana se incorporeaza toata faina si aluatul nu se mai lipeste de maini. Se lasa sa creasca cam 40 minute.
Se intinde din aluat o foaie subtire de cam 2-3 mm din care se decupeaza formele dorite. Acestea se rumenesc pe ambele parti in ulei fierbinte si se scot pe o farfurie pe care s-a asezat un servet de hartie.
Se servesc pudrate cu zahar sau cu o lingurita de gem de prune langa ele.

marți, 23 februarie 2010

Tocanita simpla


















Am promis ca voi posta tot ce gatesc si ca majoritatea mancarurior vor fi accesibile tuturor, iar aceasta reteta e printre cele mai simple, mai ieftine si mai gustoase din cate cunosc.

Aveti nevoie de: 1 ceapa mare, 4 cartofi mari, 3 buc. carnati afumati (de care va plac), 1 lingurita de boia, 1 frunza dafin, sare

Se taie cat mai marunt ceapa si se caleste in putin ulei in cratita de tocanita. Cand devine aurie se adauga peste carnatii taiati feliute sau bucati mici si se calesc si ei un pic. Se adauga boiaua, se amesteca si se stinge cu o cana de apa. Se adauga cartofii taiati in bucati mari, frunza de dafin, sare si se potriveste nivelul de apa care trebuie sa acopere cartofii. 
Se lasa sa fiarba la foc mic, sub capac, amestecand din cand in cand atat cat sa nu se prinda cartofii. Tocanita e gata cand cartofii sunt fierti iar apa s-a transformat intr-un sos grosut, bun de te lingi pe degete :)

Noi am facut o mamaliguta langa tocana, am pus o lingura sanatoasa de smantana peste ea si cateva frunze de patrunjel proaspat tocat... mmmmmmmmm. Sper sa va placa si voua!


luni, 22 februarie 2010

Cozonac Baigli

Dat fiind ca sambata trecuta m-am trezit abandonata de Cristi in favoarea unei "discutii" in oras cu baietii - sa fim seriosi - m-am gandit ca cea mai buna modalitate de a-l ademeni spre casa ar fi prin ceva dulce si bun. Asa ca m-am decis sa coc niste cozonaci Baigli, 5 mai precis pentru ca atatia ies din ingredientele de mai jos.

Aveti nevoie de: 1 pahar de lapte, 1 pahar de apa, 1 pahar ulei, 1 cub mic de drojdie, 4 linguri de zahar, un varf de cutit de sare, 1 kg faina, 3 oua
1. Intr-un vas suficient de mare se pun pe rand, fara sa se amestece, 4 linguri de faina, zaharul, cubul de drojdie, paharul de lapte caldut si paharul de apa, la fel calduta, si se lasa sa stea 30 minute intr-un loc cald.
2. Peste compozitia de mai sus se adauga varful de cutit de sare, 2 oua, paharul de ulei si faina pe care o cernem pe deasupra pe masura ce framantam aluatul. La final aluatul trebuie sa fie elastic si sa nu se mai lipeasca de maini. Se lasa sa creasca 1 ora intr-un loc cald.
3. Aluatul crescut se imparte in 5 bucati mai mici, din fiecare se intinde cate o foaie care se umple cu umplutura dorita ( vezi mai jos), se ung cozonacii cu un ou batut bine si se dau la cuptor exact 30 minute la foc potrivit in tava acoperita cu hartie de copt. Cand se scot se acopera cu un prosop umed.

Umplutura (pentru cate un cozonac):
1. 200 gr nuca macinata amestecata cu 3 linguri de zahar si cu 3 linguri de lapte fierbinte
2. 100 gr nuca macinata, 100 gr stafide, 3 linguri de zahar si 3 linguri de lapte fierbinte
3. 200 gr mac macinat amestecat cu 4 linguri de zahar si cu 2 linguri de lapte fierbinte
4. 3 linguri de cacao amestecate cu 1 lingura cu varf de zahar si 1 lingura de lapte fierbinte

duminică, 21 februarie 2010

Branza din iaurt


Ideea de a face branza din iaurt a aparut cand am constatat ca am uitat cu totul de o galetuta de iaurt in frigider si, aproape de termenul de expirare, avea un iz... Asa ca, aplicand principiile lui Darwin, m-am gandit sa il transform si nu sa il pierd :)).

Aveti nevo
ie de: 500 gr iaurt gras, 1/2 lingurita sare, 2 catei mici de usturoi, 1 ardei iute rosu (eu am pus murat), 1/2 lingurita de frunze de busuioc uscate, 2 linguri de ulei

Se amesteca bine iaurtul cu sarea, se pune intr-un b
ol tapetat cu 2 straturi de tifon, se leaga marginile tifonului ca sa prinda in el tot iaurtul si apoi se prind de o furculita asezata deasupra unui bol, astfel incat din iaurt sa se scurga apa. Se lasa asa in frigider cam 2 zile.
Cand e gata formata branza, cu 1 lingura de ulei se unge o tavita sau un bol. Cu mainile unse cu restul de ulei se formeaza bilute care se aseaza in tavita. Deasupra se presara ardeiul taiat feliute, usturoiul tocat cat mai marunt si frunzele de busuioc. Se tine in frigider.
Noi l-am mancat a doua zi la micul dejun, cu paine prajita, sunculita si ceai. Din pacate nu rezista tare mult tinut asa, dar din fericire e asa de bun incat nu rezista mai mult de doua zile :).

Bun venit!

Mi-am facut blog, ieeeeeiii!
Scopul: retete bune in timp de criza, folosind ingrediente la indemana tuturor.
Cauza: prietenul meu, viitorul sot de fapt, a inceput sa imi laude tot mai des creatiile culinare si a inceput chiar sa le faca poze; consecinta evidenta a fost ca mi s-au urcat toate la cap si in scurt timp am vrut blog... azi l-am primit :D.
Rezultatul: o sa incep sa postez cam tot ce gatesc in speranta ca poate va vor placea si voua ideile mele; nu pretind a fi retete originale, mai ales ca majoritatea sunt retete imprumutate de la mama si de la mama soacra si modificate dupa bunul plac al papilelor noastre gustative, dar rezultatul final a fost in unanimitate mmmmm delicios.
Multumesc ca imi cititi blogul si sper sa incant gurmandul din voi!