luni, 22 februarie 2010

Cozonac Baigli

Dat fiind ca sambata trecuta m-am trezit abandonata de Cristi in favoarea unei "discutii" in oras cu baietii - sa fim seriosi - m-am gandit ca cea mai buna modalitate de a-l ademeni spre casa ar fi prin ceva dulce si bun. Asa ca m-am decis sa coc niste cozonaci Baigli, 5 mai precis pentru ca atatia ies din ingredientele de mai jos.

Aveti nevoie de: 1 pahar de lapte, 1 pahar de apa, 1 pahar ulei, 1 cub mic de drojdie, 4 linguri de zahar, un varf de cutit de sare, 1 kg faina, 3 oua
1. Intr-un vas suficient de mare se pun pe rand, fara sa se amestece, 4 linguri de faina, zaharul, cubul de drojdie, paharul de lapte caldut si paharul de apa, la fel calduta, si se lasa sa stea 30 minute intr-un loc cald.
2. Peste compozitia de mai sus se adauga varful de cutit de sare, 2 oua, paharul de ulei si faina pe care o cernem pe deasupra pe masura ce framantam aluatul. La final aluatul trebuie sa fie elastic si sa nu se mai lipeasca de maini. Se lasa sa creasca 1 ora intr-un loc cald.
3. Aluatul crescut se imparte in 5 bucati mai mici, din fiecare se intinde cate o foaie care se umple cu umplutura dorita ( vezi mai jos), se ung cozonacii cu un ou batut bine si se dau la cuptor exact 30 minute la foc potrivit in tava acoperita cu hartie de copt. Cand se scot se acopera cu un prosop umed.

Umplutura (pentru cate un cozonac):
1. 200 gr nuca macinata amestecata cu 3 linguri de zahar si cu 3 linguri de lapte fierbinte
2. 100 gr nuca macinata, 100 gr stafide, 3 linguri de zahar si 3 linguri de lapte fierbinte
3. 200 gr mac macinat amestecat cu 4 linguri de zahar si cu 2 linguri de lapte fierbinte
4. 3 linguri de cacao amestecate cu 1 lingura cu varf de zahar si 1 lingura de lapte fierbinte

Un comentariu:

  1. citind aceste randuri, parca imi aduc aminte de chelu' de pe brava tv, si el are un stil foarte asemanator de a pune...reteta pe ecran :D:D

    RăspundețiȘtergere