sâmbătă, 12 iunie 2010

Coltunasi cu spanac si pui


 















Salut!
Stiu ca nu am mai postat de ceva vreme, dar exista o explicatie! Dupa cum ziceam si mai inainte, nunta se apropie cu pasi repezi si ma gasesc prinsa de toate micile decizii care trebuie luate... in consecinta, ne-am cam obisnuit si eu si Cristi cu sandwichurile reci si calde, cu cate o cana de lapte batut si un corn sau cu cate un mar pe post de masa principala.
Stiu ca suna a scuza, cam asta si e, dar azi am avut chef sa gatesc ceva bun si primul lucru la care m-am gandit au fost coltunasii cu spanac si pui... delicios rezultat!!! dar muuuult de munca pana acolo.
De fapt am o idee: daca vreti sa va convingeti ca cineva va iubeste, nu cititi horoscopul, nu intrebati prietenii ce parere au, nu petreceti nopti nedormite incarcand sa ghiciti raspunsul; pur si simplu rugati persoana respectiva sa va gateasca acesti deliciosi coltunasi, si daca are curajul sa se apuce de gatit, daca rezultatul e bun, si daca inca are puterea sa va zambeasca dupa ce a terminat toata treaba si coltunasii stau cuminti in farfurii, atunci nu mai e dubiu! persoana respectiva nu numai ca va iubeste, dar va chiar adora! :))
Inca ceva (caracteristic mie) - dat fiind ca de fiecare data cand imi trece cate o idee (culinara) prin capsor nu masor cantitatile de prima data si numai a doua oara cand incerc sa reproduc ce mi-a iesit in primul rand (complicat, stiu!), nu pot sa va spun cu exactitate anumite cantitati din aceasta reteta (de genul sare, faina :D), dar imi dau toata silinta.

Aveti nevoie de: 4 oua, sare, piper, 1 ceapa verde, 6 frunze de usturoi verde, 500 gr. spanac, 1 pulpa de pui cu sold dezosata si fara piele, putin ulei, 1/4 pachet de unt, 1 pahar mic de vin alb, 200 gr. smantana grasa (eu am folosit nefermentata, din aceea cumparata de la laptarie ;)), faina alba, 2 linguri de gris, 1/2 lingurita de cimbru proaspat, 150 gr. cascaval

1. Se pregateste carnea: Dat fiind ca dureaza un pic pana se raceste, carnea este prima care ar trebui pregatita.
Se curata ceapa de frunzele de la suprafata, se toaca marunt si se pune la calit in putin ulei. Carnea de pui se taie cubulete foarte mici, sau se macina daca aveti robot de bucatarie, si se adauga peste ceapa sa se caleasca. Se adauga sare, piper, frunzele de cimbru proaspat si se tin pe foc pana carnea e gatita de jumatate. Acum se adauga vinul alb si putina apa rece si se tin la fiert pana scade apa si carnea e gatita. Se lasa deoparte sa se raceasca.
2. Se pregateste spanacul: Frunzele de spanac se spala bine sub jet de apa rece, se scurg si se taie feliute subtiri. Se pun la calit in putin ulei frunzele de usturoi taiate marunt, se adauga sare, piper, si apoi cate o mana de spanac, amestecand in continuu ca sa nu se prinda de cratita, pana se epuizeaza toata cantitatea de spanac. Cand ati pus si ultima tura de frunze de spanac si s-au calit si ele (cam 1 minut), se ia cratita de pe foc si se lasa deoparte sa se raceasca.
3. Se pregatesc coltunasii: Intr-un castron suficient de incapator se bat bine 2 oua cu un praf de sare, se adauga 2 linguri de ulei, 5 linguri de apa foarte rece, grisul si, putin cate putin, faina alba pana cand obtinem un aluat elastic ce nu se mai prinde de maini.
Aluatul se imparte in 6 bucati mici care se tin la rece in frigider pana se folosesc. Se ia cate o bucata de aluat si se intinde intr-o foaie foarte subtire pe masa tapetata cu faina. Se taie patratele cu ajutorul cutitului si in mijlocul fiecarui patratel se pune cate o gramajoara de umplutura, fie spanac, fie carne.
Marginile patratelelor se umezesc cu putina apa si apoi se impatura coltunasii. Ungand marginile cu apa va asigurati ca acestia nu se desfac in timpul gatirii... zau! e treaba incercata!
Coltunasii se pun apoi la fiert in apa clocotita in care s-a adaugat sare, pentru 12-15 minute. Se scot apoi intr-o strecuratoare fara sa ii clatiti ca pe paste. Daca v-a mai ramas umplutura pe cand ati terminat aluatul, nu e nici o problema, o sa vedeti mai jos de ce.
Nu amestecati coltunasii umpluti cu spanac cu cei umpluti cu carne! De ce? Va spun acum.
4. Se pregateste mancarea propriu-zisa: Se ia o cratita, lata, joasa si cu fundul gros de preferinta, si se ung fundul si marginile acesteia cu unt. Se aseaza un strat de coltunasi, unul cu spanac, unul cu carne, si asa mai departe, se taie pe deasupra cateva feliute de unt, apoi se mai pune un strat de cultunasi, inca un pic de unt, si asa mai departe pana am terminat coltunasii si deasupra a mai ramas unt.
Se bat bine celelalte 2 oua cu smantana, sare, piper si ce a mai ramas din umplutura si se adauga deasupra coltunasilor. Se rade si cascavalul deasupra si se da totul la cuptor pentru cam o jumatate de ora la foc mediu.

Se servesc fierbinti, cu smantana peste ei si cu un pahar de vin rece pentru ca sincer, il meritati daca ati avut rabdare sa gatiti atata timp.

In loc de pulpa de pui puteti folosi sunca daca doriti, sau ciuperci, sau soia, toate pregatite ca mai sus. Orice ati folosi, totusi, cred ca trebuie sa va avertizez ca mancarea asta ingrasa rau de tot. De fapt stiti expresia cu Fat Frumos care crestea intr-o zi cati altii in 10? Ceva de genul si cu coltunasii acestia, ingrasa intr-o portie cat alte mancaruri in 10... daca nu mai multe. Dar meritati cate un rasfat din cand in cand!

Pofta mare va doresc!... si felicitari pentru faptul ca ati reusit sa cititi toata reteta! :))

Un comentariu:

  1. manca i as de coltunashi daca nu fac si eu imediat ;)) "dupa cum mentionai si mai inainte" am auzit ca se apropie nunta, asa ca din partea mea, Viloaca de Piatra copii :D

    RăspundețiȘtergere