miercuri, 16 iunie 2010

Socata (sau suc natural de soc)


















Salutare!
Dat fiind ca este vara si dat fiind ca socata este unul din deliciile mele preferate de vara, unde mai punem ca la nasi in curte creste socul ca la el acasa, am decis zilele trecute, in urma unei serioase sedinte de cules flori de soc, sa prepar delicioasa socata.
Reteta, mai jos.... socata, de mult bauta :)). Dar nu-i bai, caci am mai pregatit una care ar trebui sa fie gata in 2 zile.
Si va spun si un pont: florile de soc culese dupa masa, cand e soarele mai sus pe cer, sunt intotdeauna mai parfumate si mai aromate decat cele culese dimineata sau seara. Sunt sigura ca exista si o explicatie logica, eu am acceptat-o de-a buna de la tata si am verificat-o de-a lungul timpului. Nu cred ca mai trebuie sa va spun ca m-am convins si de aceea va zic si voua.
Si inca ceva, daca prindeti un copacel cu mai multe flori, culegeti cat puteti si puneti florile la uscat undeva prin bucatarie (in nici un caz in camera in care dormiti pentru ca parfumul e mult prea puternic), pe cateva foi de hartie si la loc uscat, ferit de soare. Puteti sa pregatiti in felul acesta un ceai foarte bun si aromat de soc atunci cand aveti probleme in a adormi, iar daca adaugati in infuzia de ceai si o floare de tei, efectul e garantat. Iar daca nu va place ceaiul de soc, puteti pregati oricand socata si din florile uscate, atata tot ca va trebui sa puneti cu vreo 3-4 flori in plus fata de cantitatea initiala, dar rezultatul e la fel de bun.

Aveti nevoie de: 1 borcan mare de 5 litri, 8 flori de soc mari si frumoase, 500gr. zahar tos, 1 lamaie mare (sau 2 lamai mici), 1 plic sare de lamaie

Se spala bine borcanul si se clatesc cu apa rece florile de soc.
Se adauga in borcan zaharul si 2 cani de apa si se amesteca cu o lingura de lemn sa se topeasca zaharul. Se adauga apoi florile de soc.
Daca folositi 2 lamai mici cum am facut eu, procedati asa: se da pe razatoarea mica coaja de la 1 lamaie si se adauga in borcan, apoi lamaia se stoarce de zeama si se adauga si zeama la socata. Cealalta lamaie se taie felii si se pune asa in borcan. Daca folositi o singura lamaie mare puteti sa radeti coaja si lamaia o taiati felii. Ideea este ca coaja rasa face socata mai aromata.
Adaugati si sarea de lamaie si umpleti borcanul cu apa.
Puneti capacul la borcan, fara insa sa il inchideti de tot si lasati borcanul fie in bucatarie daca va numarati printre acei norocosi care beneficiaza de temperaturi mai ridicate in casa decat afara pe timpul verii, fie in balcon, dar ferit de soare, timp de 3 zile.
Cand e gata socata musai sa o strecurati inainte de a o servi intr-un pahar rece in care ati adaugat si doua cuburi de gheata.

Pofta mare va doresc!

Un comentariu:

  1. 3 zileeeee? cand eram mici salivam vreo 2 saptamani pana era gata... Cred ca in ziua de azi trece mai incet timpul si de-aia 3 zile par cat 2 saptamani :)):)). Sau trece mai repede si alea 2 saptamani s-or transformat in 3 zile? :)):))
    Oricum, deja eu nu mai pot sa inteleg ce am scris... concluzia ar fi ca mi-ai facut pofta!

    RăspundețiȘtergere