luni, 31 ianuarie 2011

Choux a la creme (prima incercare)

Inainte de toate dati-mi va rog voie sa ii urez cumnatei mele Miri (nu scriu Mirela caci ar suna prea serios) un mare si calduros "LA MULTI ANI!". Miri draga, sa ne traiesti ca trebuiesti si sa ai parte de tot ce iti doresti! Uite ca am facut si sa rimeze. Am vrut sa scriu o urare mai frumoasa ce-i drept, o vorba mai de duh, dar de fiecare data cand ma apucam sa tastez ma pufnea rasul gandindu-ma la o urare tare inteleapta facuta de o prietena de-a Mirelei (hopa ca am scris si numele intreg). Asa ca m-am gandit ca mai bine o citez aici pe blog. Deci, Miri, din partea Dianei caci ea a spus-o prima si din partea noastra caci ii dam un like ca pe facebook, iti dorim "Mult noroc caci sanatate au avut si cei de pe Titanic si uite ce s-a intamplat!"
Acum revin la ale bucatariei. Ma trezesc mereu, o data la cateva saptamani, cu tot felul de borcanase uitate prin frigider... unele cu cate o lingurita de dulceata ramasa in ele, altele cu cate un fruct dintr-un compot de mult uitat, sau altele cu cate un pic de mustar, smantana sau te miri ce altceva. Asa ca weekendul acesta, profitand de o stare subita de energie si spor la curatenie, m-am decis sa caut prin frigider si sa scap de acele borcanase; spre surprinderea mea, de data asta nu am gasit prea multe, am dat insa peste o cutiuta cu frisca Hulala, cumparata o data in speranta unui tort, si uitata cu desavarsire printre fructe de avocado, castraveti si ceva iaurt.
Asa ca nu a durat mult pana sa imi vina ideea de a face choux a la creme... varianta foarte simpla, adica cu budinca in loc de crema si cu aluatul pe care il fac atunci cand gatesc eclere, caci de reusita aceluia sunt sigura. Oricum, desi am improvizat total in cazul acesta, noi am fost incantati de rezultat... singura problema a fost ca abia dupa ce le-am papat, ajutati de prieteni la o cafea, ne-am gandit ca poate trebuia sa le pudram si cu zahar... ei bine, data viitoare!

Aveti nevoie de:
Pentru aluat: 500 ml. apa, 350 gr. faina, 250 gr. margarina pt. prajituri (eu folosesc Delma), 5 oua mari, 3 linguri de zahar, 1 praf de sare
Pentru crema: 1 budinca cu aroma de frisca (eu am folosit Dr. Oetker), 400 ml. lapte, 3 linguri de zahar
Pentru decor: frisca Hulala, ciocolata cu lapte

Pentru aluat se procedeaza in felul urmator: intr-o cratita se pun la fiert apa impreuna cu margarina. Cand margarina s-a topit complet si apa a inceput sa dea in clocot se adauga praful de sare si zaharul si se amesteca de cateva ori pentru ca acestea sa se dizolve. Se ia apoi cratita de pe foc si se adauga dintr-o data toata faina, amestecand bine cu o lingura. In cateva secunde in cratita o sa aveti un aluat gras si nelipicios. Cand observati ca incepe sa se desprinda de pe peretii cratitei nu mai amestecati si lasati aluatul sa se raceasca. Cand a ajuns la temperatura camerei adaugati ouale intregi, pe rand, amestecand bine dupa fiecare ca sa se incorporeze. 
Se formeaza apoi mici (sau mai mari, dupa preferinta) bilute de aluat care se coc in tava pe hartie cerata, la foc mediu, cam o jumatate de ora.
Dupa ce s-au copt se lasa sa se raceasca, apoi li se taie capacelele. In interior ar trebui sa fie goale, daca nu sunt goale atunci puteti sa le scobiti un pic cu o lingurita.
Se pregateste budinca comform instructiunilor de pe ambalaj, folosind insa 400 ml de lapte ca sa fie mai tare, si cat timp e inca fierbinte sa umplu cat mai bine bilutele.
Se bate apoi frisca, se adauga peste budinca cu ajutorul unui sprit si se pun inapoi capacelele bilutelor.
Pentru ca platoul cu choux a la creme sa arate mai variat pe cateva le-am lasat fara capacele si pe cateva le-am decorat cu putina ciocolata cu lapte topita in bain marie.

Spor la savurat!

2 comentarii:

  1. arata foaaaarte bine!
    O sa incerc si eu reteta intr-o zi! De fapt o sa incerc muuulte dintre retetele postate de tine :D

    RăspundețiȘtergere
  2. ioi, wow, sweet, super bine arata, esti bestiala!!! spor la gatit in continuare.
    P.S. astept ciorba de burta

    RăspundețiȘtergere