vineri, 14 ianuarie 2011

Omleta hranitoare pentru micul dejun


Cand vine vorba de micul dejun Cristi e cel cu ideile sclipitoare la noi in casa. Nu stiu de ce dar parca nu am nici o idee dimineata cand vine vorba de gatit. Weekendul trecut de exemplu eram perfect fericita sa pap o farfurie cu cereale si lapte cand sotul meu drag mi-a facut pofta cu o omleta "cu de toate", adica de toate ce aveam prin frigider. Asa ca, decisa sa il impresionez, m-am apucat de gatit... lui i-a placut foarte mult, a trebuit sa impartim egal, adica un sfert eu, trei sferturi el.

Aveti nevoie de (pentru 2 portii mari): 4 oua intregi (eu am pus si 2 albuse mici in plus, care mi-au ramas de la o maioneza), sare, piper, frunze de patrunjel, un fir de ceapa verde, cateva felii de sunca, cascaval ras, 2 linguri de ulei de masline

Partea verde de la ceapa se pune la calit in tigaie cu cele 2 linguri de ulei de masline. Cand s-a mai "lasat", caci nu trebuie calita, se adauga sunca taiata cubulete sau bastonase subtiri.
Intre timp se bat putin ouale cu sare si piper, se adauga frunzele de patrunjel, si se adauga in tigaie cand sunca e usor rumenita. Nu amestecati! Lasati oul sa se intinda bine peste sunca si frunzele de ceapa. Daca marginile omletei se coc si mijlocul ramane lichid impingeti usor de margini spre centru, cu o lingura de lemn, astfel incat partea lichida sa ajunga la margini si sa se coaca.
Cu o spatula de lemn pliati omleta in doua si mai tineti pe foc cam un minut. Cand o asezati pe farfurie presarati cascaval ras pe deasupra. Gata!

Noi am facut paine prajita langa omleta si am pus si niste ardei si cateva cepe verzi pe masa... ca doar a fost weekend si am avut si musafiri...

Pofta buna va doresc!

Un mic sfat:  Atunci cand gatiti omleta nu bateti ouale tare. In schimb, adaugati un praf de sare peste ele si bateti cu furculita doar de cateva ori, cat sa se amestece putin galbenusurile cu albusurile. Rezultatul va fi o omleta grosuta si pufoasa.
Daca insa vreti sa obtineti o omleta subtire pe care sa o umpleti cu diverse umpluturi si sa o pliati ca pe o clatita, atunci e bine sa bateti ouale bine cu furculita sau, si mai bine, cu telul.
Pentru mai multe trucuri in bucatarie click aici.

Un comentariu:

  1. V-am nominalizat cu placere. Nu sunt un urmaritor de astfel de bloguri pentru ca timpul nu-mi permite sa le vizitez pe celelalte car ma intereseaza mai direct :)
    Nu cred in concursurile si nici statistica ZeList nu cred ca e relevanta din punct d vedere al calitatilor diverselor bloguri. Desi are un fundament statistic ce nu poate fi contestat ...
    Chiar m-as bucura daca juriul va va premia la aceasta categorie de concurs la care v-am nominalizat! Am sa incerc sa gasesc timp sa ma refer si la un subiect de Cluj ca dedicatie speciala :)
    Cele bune, A
    PS: Omleta asta e inca si mai savuroasa cand inglobeaza niste cartofi prajiti! Incercati :)

    RăspundețiȘtergere