miercuri, 7 aprilie 2010

Ceaun de miel

 















Revin dupa cum am promis cu retetele de Pasti. Pentru astazi, reteta de ceaun de miel, dulce, usor picant si teribil bun. Pregatita asa, carnea de miel e foarte frageda si pierde din gustul acela specific care nu place multora. Desigur, ma indoiesc ca pregatita pe aragaz o sa iasa la fel de buna reteta dar garantez ca merita incercata in aer liber, in ceaun.
Ca o ultima precizare mentionez ca nu trebuie sa va speriati de cantitatile generoase din reteta, noi am fost totusi 12 oameni la masa si a ramas suficient incat sa aducem fiecare cate un pic si acasa.

Aveti nevoie de: 2,5 kg carne de miel (pulpa) portionata, 4 cepe albe mari,  2 ardei grasi mari, 2 linguri de boia dulce, putina boia picanta, 3 frunze mici de dafin, 1 legatura de patrunjel proaspat, 0,5 l bulion dulce, 24 cartofi albi nu foarte mari, untura de porc (sau ulei, cum preferati), sare, piper

Se spala carnea de miel, se sterge cu un prosop de bucatarie, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa stea deoparte pana se pregatesc restul ingredientelor.
Se incing in ceaun cateva linguri de unsoare. Cand s-a incins bine se adauga ceapa tocata si se caleste putin. In acest moment se adauga carnea portionata si se caleste impreuna cu ceapa pana se prajeste binisor. Cand incepe carnea sa se rumeneasca se adauga si ardeii taiati feliute sau cubulete, cum doriti. Cand e carnea prajita se adauga boiaua dulce si cea picanta, se mai amesteca o data, se pune si bulionul si se tine pe foc asa inca cateva minute, dupa care se stinge totul cu apa.
Se adauga si frunzele de dafin, sare si piper si se lasa sa fiarba sub capac, amestecand din cand in cand ca sa va aduceti cate un zambet pe buze cu mirosul imbietor. Intre timp se curata de coaja cartofii, se spala si se adauga intregi in ceaun cand e aproape facuta carnea.
Se mai lasa sa fiarba pana sunt bine facute carnea si cartofii, apoi se ia ceaunul de pe foc, se adauga legatura de patrunjel verde tocat marunt si se drege de sare si de piper.

Daca doriti puteti drege de gust cu un amestec din 2 linguri de smantana grasa si o lingura de faina, asa ceaunul va semana mai mult cu o tocanita dar va fi la fel de bun.

Noi am mai pus pe masa paine de casa si castraveti si gogonele murate. Am mancat din picioare, fiecare cu farfuria in mana si cu zambetul pe buze... da, unul din cele 2 momente bune ale zilei :)).

Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu