sâmbătă, 10 aprilie 2010

Cozonac cu branza dulce

















Salutari!
Revin cu o reteta foarte draga noua, cea de cozonac cu branza dulce, stafide si nuca. Eu il pregatesc doar de sarbatori, pe de o parte ca sa ii pastrez statutul de "cozonac de sarbatori" :)) si pe de alta parte pentru ca de data asta va prezint o reteta care necesita timp si cateva tichete de masa :)). Dar in final, merita tot efortul, deoarece si gustul si aspectul sunt deosebite.

Aveti nevoie de:
Pentru umplutura: 400 gr. branza dulce grasa, 3 oua, coaja rasa de la 1 lamaie, zeama de la 1/2 lamaie, 150 gr. zahar, 75 gr. stafide, 90 gr. nuca macinata.

Toate ingredientele de mai sus se amesteca intr-un vas suficient de mare si se lasa sa stea la temperatura camerei pana creste aluatul. In acest fel toate aromele se intrepatrund si stafidele se umfla in umplutura.

Pentru aluat: 2 oua, 150 ml ulei, 1 plic zahar vanilat, 150 gr. zahar tos, 1/2 lingurita de sare, zeama de la 1/2 lamaie, 350 ml lapte cald, 800 gr. faina, 2 pliculete drojdie uscata

Ouale intregi se freaca cu toata cantitatea de ulei, ca pentru maioneza. Se adauga zaharul vanilat si zaharul tos amestecand bine ca sa se topeasca in compozitie. Se adauga sarea, zeama de lamaie si laptele cald si la final faina cernuta care s-a amestecat cu drojdia uscata.
Se lasa la crescut la loc cald pentru cam o ora, poate un pic mai mult, pana ce aluatul si-a dublat volumul.
Pe planseta tapetata cu faina se intinde o foaie din aluat care se umple cu compozitia cu branza dulce. Se ruleaza si se pune in tava de cozonac unsa cu unt. Trebuie sa mentionez ca daca folositi tavi traditionale de cozonac cu marimea "standard" sa zic asa, o sa aveti nevoie de 2 tavi. Eu folosesc o tava rotunda cu fund detasabil si tot imi mai ramane putin aluat sa mai fac un cozonac mic pe langa.
Se coace in cuptor la foc mediu pentru 45 minute, se scoate, se unge bine pe deasupra cu 1 ou batut si se presara cu putin zahar si se da iar la cuptor pentru 5-10 minute. O sa observati ca si-a dublat volumul dupa coacere.
E bine sa il scoateti din forma cat timp e inca fierbinte deoarece asa iasa mai usor.
Daca reusiti sa rezistati mirosului lasati-l sa se raceasca inainte sa il taiati... noi nu rezistam niciodata.

Va doresc pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu