luni, 15 martie 2010

Placinte cu cartofi


 














Revin cu o reteta din Satu Mare, pe care am incercat-o duminica trecuta, iar ca public si degustatori (sau mai bine zis devoratori :))) i-am avut pe Cristi si pe al nostru drag prieten, Florin.

Aveti nevoie de: 1 ou, 1 cub de drojdie, 1 cana de lapte cald, cam 1/2 kg faina alba , 8 cartofi mari, sare, piper

Cartofii se pun la fiert in coaja, in apa cu sare. Cand sunt fierti se scot, se curata de coaja si se dau pe razatoarea mare. 
Intr-o cratita se incinge bine putin ulei, se pun cartofii, se adauga sare si piper si se calesc asa cam 5 minute pe foc mediu spre tare. Rezulta o pasta consistenta care se lasa sa se raceasca.

Intr-o cana se pune cubul de drojdie, deasupra se pune 1 lingurita de zahar si se acopera cu apa calda, aproape fierbinte. Se lasa sa stea cam 5 minute timp in care drojdia creste. Asta e de fapt o smecherie pe care am invatat-o de la Flo si de fiecare data cand gatesc ceva cu drojdie o pregatesc asa dinainte; rezultatul e ca aluatul creste intotdeauna foarte bine si foarte repede. Puteti pregati placintele si cu drojdie uscata, mie imi place totusi mai mult cu traditionalul cub de drojdie.

Intr-un castron incapator se pune jumatate din cantitatea de faina, oul, drojdia si cana de lapte si se amesteca bine. Se adauga si un varf de cutit de sare si se incorporeaza treptat restul de faina, pana rezulta un aluat elastic, care nu se mai lipeste de maini. Se acopera castronul cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca cam 30 minute.
Se intinde din aluat o foaie mare si nu foarte grosuta (cam 3-4mm), care se taie in mai multe dreptunghiuri. Pe fiecare dreptunghi se pune cate o lingura din pasta de cartofi, se impatura placinta si se prajeste in ulei fierbinte.
Cand se scot placintele din ulei se presara peste un pic de sare sau puteti sa radeti peste ele cascaval. Eu le-am mancat simple, baietii insa au  uns fiecare placinta cu cate o lingura generoasa de smantana.

Pofta buna!

2 comentarii:

  1. Placinta poate fi umpluta si cu altceva..de exemplu branza?

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut!
    Noi nu am incercat nici un alt fel de umplutura inca, suntem innebuniti dupa umplutura de cartofi, dar cred ca merge foarte bine si cu branza, ai grija numai sa nu curga zer din placinte cand le coci sau va trebui sa zugravesti :).
    Saptamana viitoare vreau sa incerc reteta asta cu varza murata, cum facea bunica mai demult, o sa postez rezultatul.
    Pana atunci, spor la placintarit! si astept sa imi spui cum a iesit cu branza.

    RăspundețiȘtergere