vineri, 23 aprilie 2010

Gulas de porc


 















Postez azi o reteta de gulas de porc, absolut bestial la gust, dar nu inainte de a le ura "Casa de piatra!", sau dupa caz Vila de BCA! prietenilor nostri, Georgiana si Zoli, care au nunta in weekendul acesta. Multa iubire, fericire, sanatate, viata lunga si frumoasa va dorim!
Revenind acum la reteta, va avertizez ca singura problema la aceasta mancare e faptul ca creaza dependenta :)).

Aveti nevoie de: 400 gr. carne de porc fara grasime, 8 cartofi medii, 2 cepe albe, 2 fire de ceapa verde, 2 frunze de dafin, sare, piper, 1/2 ardei gras rosu, 2 linguri de boia, 300 ml. bulion, 1 pahar de apa, 4 catei de usturoi, cateva rosii cherry uscate, 1 rosie mare proaspata, 1 legatura de frunze de patrunjel

Carnea se spala, se sterge cu un prosop de bucatarie si se taie in cuburi mici. Se pregatesc si legumele: ceapa alba se taie marunt, ceapa verde si usturoiul se taie feliute, cartofii se curata de coaja si se taie in bucati mari, ardeiul gras se taie felii scurte si grosute, rosiile cherry se  clatesc cu un pic de apa rece si rosia mare se taie in cuburi mici.

Intr-o cratita se toarna putin ulei, se adauga ceapa alba si cea verde, usturoiul, si se calesc impreuna. Se adauga si carnea si se caleste pana isi schimba culoarea. Se adauga ardeiul gras, rosiile, frunzele de dafin, sare si piper si se mai tin pe foc cateva minute. Se adauga boiaua, se amesteca sa se coloreze toate ingredientele si se stinge totul cu intreaga cantitate de bulion. Se lasa sa fiarba asa, pe foc mic, cam 15 minute.
Se adauga cartofii si se adauga un pahar de apa. Sosul ar trebui sa acopere toate ingredientele. Se lasa pe aragaz la foc mic pana carnea e fiarta. O sa observati ca sosul scade mult si se ingroasa; nu adaugati apa in plus decat daca e neaparat nevoie si amestecati des in mancare ca sa nu se prinda de cratita.

Gulasul e gata cand e carnea fiarta. Mai trebuie adaugate frunzele de patrunjel tocate marunt, se mai drege de sare si de piper, si gata!


Noi am pus cate o lingura de smantana pe fiecare portie si am facut si o salata de legume de vara langa.

Pofta mare va doresc!

3 comentarii:

  1. Vai ce bine arata!!! Cred ca ii fix genu de tocanita care imi place mie de numa!!! Mi-e foame, ma duc sa manc ceva...:))

    RăspundețiȘtergere
  2. hmmm eu stiam ca gulasul e o supa :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai... in bucataria ungureasca intr-adevar e o supa pe baza de carne de vita sau de miel. Noi romanii gatim ungurescul porkolt si ii spunem gulas, la fel fac si francezii cu goulache-ul lor ;) Mie mi-a explicat diferenta o domnisoara de origine maghiara care se cam are cu ale gatitului caci pe net majoritatea retetelor de gulas seamana cu ce am gatit eu, chiar si dex.online-ul il denumeste "tocanita".

    RăspundețiȘtergere