miercuri, 26 mai 2010

Tarta rapida cu capsuni

 















Salut!

Am primit ieri niste capsuni absolut fantastici, de gradina, din Satu Mare. Multumim Marius! 
Dupa ce ne-am delectat cu ei cum i-a dat mama natura, au inceput sa imi zboare prin creieras tot felul de idei de desert cu capsuni: capsuni in ciocolata, tort cu capsuni si bezea, inghetata cu capsuni, tarta de vanilie cu capsuni, briose de ciocolata si capsuni, cheesecake cu capsuni si limete si o multime de alte idei... asa ca am dat o raita rapida la frigider si prin camara, am vazut cam ce am la dispozitie si am pregatit niste tarte rapide cu capsuni si budinca de vanilie. Reteta o gasiti mai jos.

Aveti nevoie de (pentru 4 portii): 1 plic budinca de vanilie, 3 linguri de zahar, 0,5l lapte, 8 capsuni mari, 75gr. biscuiti cu ciocolata

Capsunile se spala, se taie in cubulete mici si se impart in 4 cesti de cafea nu prea mari care s-au clatit bine cu apa rece si pe care nu le stergeti de apa. Se taseaza putin cu ajutorul unei lingurite de fundul cestilor.
Acum se pregateste budinca comform instructiunilor de pe pachet, lasand insa deoparte 10 linguri de lapte rece. Cand e gata budinca se rastoarna in cesti, peste capsuni, lasand cestile goale de cam un deget.
Biscuitii se sfarma intr-o farfurie cu ajutorul unei linguri (daca aveti mojar cu atat mai bine) si se adauga peste ei laptele rece, amestecand un pic. Biscuitii ar trebui sa fie numai de jumatate amestecati cu lapte, astfel incat sa aveti si bucati moi dar si bucati crocante prin ei, iar apoi ii adaugati peste budinca, formand practic blatul de la mini-tarte.
Lasati cestile la rece pentru cam 10-15 minute, ca sa se raceasca budinca fara sa se prinda de margini. Ca sa fiu sigura de rezultat eu am pus apa rece intr-o cratita si am pus cestile in ea, ca sa se raceasca mai repede... aveti grija numai sa nu intre apa in tarte :)).
Dupa ce s-au racit tartele puneti pe fiecare ceasca cate o farfurioara si  pur si simplu rasturnati cestile. Decorati cum doriti, cu capsuni, frunze de menta sau ce idei va mai vin.

Pofta mare va doresc!

marți, 25 mai 2010

Spaghete cu sos dulce acrisor

















Salut!

Azi am fost luata prin surprindere de Cristi care a ajuns mai repede acasa de la servici si a trebuit sa improvizez ceva rapid si bun... gastronomic vorbind. Asa ca am facut spaghete cu sos dulce-acrisor de rosii. Nu e tocmai cea mai rafinata reteta :)) dar e buna si hranitoare si usor de preparat.

Aveti nevoie de: 250 gr. spaghete, 700 ml bulion, 5 catei de usturoi, 1 lingurita frunze de oregano, 1/4 lingurita de sare, piper, 1 lingurita de zahar tos, 150 gr. salam de vara, putin ulei, 2 linguri de faina alba

Pastele se pun la fiert in apa cu sare si cu o lingurita de ulei, ca sa nu se prinda de cratita.
Usturoiul se curata si se taie feliute subtiri si se pune la prajit in putin ulei. Dupa 1 minut se adauga si salamul taiat cubulete mici si se prajeste 2-3 minute. Se adauga 1 lingura de faina, se amesteca, si se stinge totul cu bulion.
Se lasa sa dea fiarba putin si se drege gustul cu sare, piper, zahar si oregano. Dupa ce ati adaugat condimentele puneti si cealalta lingura de faina si amestecati bine cu telul pana se ingroasa sosul, totul la foc foarte mic.
Pastele fierte se scurg de apa, se clatesc cu un jet de apa rece, se pun pe farfurie si peste ele se pune sos si se presara cu putin oregano. Daca doriti puteti rade si cascaval pe deasupra, noi nu am avut.

Pofta mare va doresc!

luni, 24 mai 2010

Miel la cuptor, in bere

















Salut!

Weekendul acesta, fiind Rusaliile, m-am gandit ca ar fi dragut din partea mea sa pregatesc ceva bunatati. Asa ca m-am pus pe treaba si am gatit supa de pui, miel la cuptor in bere, pilaf de orez si o salata de varza proaspata si cam atat ca e deja de ajuns. Am primit de la mama un chec cu vanilie si visine facut in casa si am petrecut zilele de sfarsit de saptamana delectandu-ne cu mancaruri gustoase si cautand soarele pe cer.
Celelalte preparate le-am prezentat in postarile precedente iar mielul la cuptor il descriu mai jos.

Aveti nevoie de: 1 bucata carne de miel de cam 500 gr. (as vrea sa va spun care parte a mielului am gatit-o dar sincer nu stiu, mai ales ca am primit de la bunici carnea), 5 rosii cherry, 5 catei de usturoi, 1 lingura de boia dulce, sare, piper, 1 pahar mare cu bere blonda, 3 linguri de ulei de floarea soarelui, 1 lingurita cu verdeata pentru carne de miel (puteti cumpara asa ceva din orice hypermarket)

Carnea se spala si se zvanta cu ajutorul unui servet de bucatarie. Se sareaza, se pipereaza, se unge bine cu boiaua dulce si se aseaza in cratita in care se va gati si in care s-a pus uleiul.
Se pune pe deasupra verdeata pentru miel si usturoiul taiat feliute, se acopera cu un capac sau cu folie de aluminiu si se lasa la frigider peste noapte.
Se scoate cratita din frigider, se adauga peste miel rosiile taiate in jumatati si jumatate din paharul de bere si se da cratita la cuptor, la foc mic, si sub capac. Cam la fiecare 20 minute se scoate cratita si se mai adauga cateva linguri de bere peste carne.
In cam 2 ore carnea este patrunsa, s-a adaugat toata berea peste ea, si miroase atat de bine in bucatarie incat abia o sa asteptati sa faca ping! timerul de la cuptor.... a da, v-am spus ca am descoperit ca avem timer la cuptor? ce m-am distrat cu el pe weekend :)).

Noi am servit carnea cu pilaf si salata de varza, cum ziceam si mai devreme.

Pofta buna va doresc!

Pilaf de orez (simplu)

















Daca tot ma laudam ca am pregatit pilaf de orez, cred ca ar fi dragut sa postez si reteta. Din nou, aceasta este una din multele variante in care pregatesc pilaful de orez, si aproape cea mai simpla varianta.

Aveti nevoie de: 1 cana cu orez (aproximativ, eu pun "ochiometric"), 1 ceapa alba mica si 1 ceapa verde, 1 lingura de boia dulce, 1 lingurita cu frunze de patrunjel, sare, apa, putin ulei

Orezul se clateste bine in apa rece pana nu mai iese amidon de pe el.
Ceapa alba se toaca marunt si se pune la calit in putin ulei, la foc mic. Cand capata aspectul sticlos se adauga si ceapa verde taiata rondele fine si se calesc impreuna cateva minute.
Se adauga apoi orezul clatit si scurs de apa si se prajeste la foc mic cam 1-2 minute, pana incep boabele sa se lipeasca intre ele si amestecand incontinuu ca sa nu se prinda de cratita. Se adauga boiaua dulce si se stinge totul cu apa rece.
Se lasa sa fiarba pana e facut orezul, amestecand din cand in cand, si fara sa adaugati prea multa apa, mai degraba amestecati mai des decat sa fie prea subtire pilaful.
La final de tot, cand e fiert orezul, se adauga sare si frunze proaspete de patrunjel.

Pofta mare va doresc!

Supa de pui


















Tot in weekendul acesta am pregatit si supa de pui, miel la cuptor in bere, pilaf de orez si salata de varza. Intentionez sa va descriu cum le-am pregatit pe fiecare si incep cu supa de pui.

Aveti nevoie de: 2 pulpe de pui, 2 cepe albe, 4 morcovi mari, 2 patrunjei radacina, 1 frunza de telina, 1 lingura de frunze tocate de patrunjel proaspat, sare, paste fainoase (dupa preferinta: taitei de casa sau de cumparat, melcisori, patratele, litere, stelute, in fine, ce doriti)

Se pune la fiert apa cu sare in cratita de ciorba si se curata legumele.
Cand clocoteste apa se adauga pulpele de pui spalate si curatate (puteti indeparta pielea de pe ele daca nu va place supa prea grasa), cepele intregi, morcovii taiati in 2 pe lungime, patrunjeii si frunza de telina.
Se fierb la foc potrivit, sub capac. Cand e fiarta carnea se scoate pe un platou impreuna cu toate legumele si supa se strecoara prin strecuratoarea cat de fina intr-o alta cratita.
Se pune iar la fiert, la foc mic de data asta si se adauga si pastele fainoase. Morcovii se taie feliute sau cubulete mici si se adauga si ei la supa, impreuna cu lingura de frunze de patrujnei. Se mai drege supa de sare si se ia de pe foc cand sunt fierte pastele.

Ca sa va convingeti ca a iesit buna supa va arat si o poza cu zambetul lui Cristi pe cand o degusta... stiti voi ca o poza face cat o mie de cuvinte.

Carnea o puteti taia marunt si o puteti adauga la supa, eu prefer de obicei sa o fac pane si sa o servesc la felul principal, sau sa o pregatesc sub capac, sau la tava, sau dupa cum ma poarta imaginatia.
Restul legumelor se arunca sau le puteti folosi ca sa faceti o mica salata de boeuf impreuna cu carnea.

Pofta buna va doresc!

Salata de varza (simpla, varianta 1)

 















Salut!

Nu cred ca prepararea unei salate de varza proaspata solicita prea mult imaginatia, dar am promis ca postez tot ce gatesc, si ma tin de cuvant. Asa ca azi va prezint una din variantele in care pregatesc eu salata de varza, pentru ca sunt muuulte.
Aveti nevoie de: 1/2 varza alba proaspata, 1/2 lingura marar proaspat sau uscat tocat marunt, 1 lingura otet alb, sare, piper

Varza se taie in fasii lungi si destul de late, se sareaza, se pipereaza, se pune deasupra mararul si otetul si se amesteca bine cu ajutorul a doua furculite.
La varianta asta de salata nu sarez varza dinainte si nu o presez cu mainile ca sa se imnoaie, o prefer asa cum este ea, dar cum ziceam, am multe variante de preparare a salatei de varza si o sa le prezint treptat.

Pofta buna va doresc!

sâmbătă, 22 mai 2010

Ficatei de pui in sos de ceapa

 















Salut!
Azi ma laud cu o mancarica gustoasa, sanatoasa, hranitoare si foarte usor de preparat! Va recomand cu drag sa incercati reteta, promit ca nu veti fi dezamagiti.
Aveti nevoie de: 500 gr. ficatei de pasare, 2 cepe albe mari, 2 cepe verzi, 1 rosie mare, 1/2 lingura boia dulce, putin ulei, sare, piper, 1 pahar mare de bulion

Ceapa alba se curata si se taie in feliute lungi si subtirele. Se pune la calit in ulei intr-o cratita cu fundul gros, la foc mic.
Intre timp se curata si ceapa verde si se taie rondele si se adauga peste ceapa alba. Se amesteca si cand ceapa alba capata aspectul sticlos se pun deasupra cepei, unul cate unul, ficateii de pui spalati si scursi de apa.
Nu amestecati! Cand sunt rumeniti pe partea de jos, adica dupa cam 1 minut, intoarceti ficateii cu ajutorul unei linguri si lasati-i sa se rumeneasca si pe partea celalata. Adaugati boiaua, sare, piper si rosia curatata de pielita si taiata in cuburi mici si stingeti totul cu bulion.
Lasati sa fiarba sub capac, pe foc mic, cam 20 minute dar amestecati usor din cand in cand pentru ca sosul o sa se ingroase. Daca e nevoie puteti adauga si un pic de apa, eu nu am adaugat de data asta.
La final gustati sosul si mai dregeti-l de sare si de piper.

Noi am facut langa niste cartofi natur si o salata de salata verde. Nu mai trebuie sa va spun ca totul a fost delicios!

Pofta mare va doresc!

joi, 20 mai 2010

Ciorba de fasole pastai


 















Salut!
Ma laudam ieri ca am facut o ciorbita de fasole alba pastai, asa ca m-am gandit ca ar fi frumos din partea mea daca as posta azi reteta, mai ales ca noua ne-a placut foarte mult rezultatul final.

Aveti nevoie de: 400 gr. fasole alba pastai, 4 morcovi, 4 frunze de telina, 2 cepe albe mari, 6 catei de usturoi,  1 rosie proaspata, 50 gr. slaninuta afumata, 1 ou, 1 lingura de smantana, 1/4 pahar mic de ulei, sare, piper

Eu am avut fasole pastai pusa peste iarna de bunica mea, cu frunze de telina si morcovi. Daca folositi fasole proaspata, pentru un plus de gust puteti proceda asa: pastaile se spala, se curata de codite si se rup in bucati nu mai mari de 2-3 cm; se curata 2 morcovi si se dau pe razatoarea mica si se taie marunt frunzele de telina; intr-o cratita se pun cateva linguri de ulei, se adauga fasolea pastai si morcovul ras si se calesc impreuna 10 minute la foc potrivit, apoi se adauga un pahar de apa peste si frunzele de telina si se mai tin la foc potrivit inca 10-15 minute pana scade apa. Fasolea poate fi folosita direct sau poate fi pusa in pungi in congelator si folosita peste iarna. Sau puteti pune fasolea si restul ingredientelor direct in ciorba si lasati sa fiarba cu 20 minute mai mult.

Si acum revin la ciorba. Cepele se curata si se toaca marunt, se pun la calit intr-o cratita cu putin ulei. Se curata si se zdrobesc 3 catei de usturoi si se adauga peste ceapa, se adauga fasolea si se stinge totul cu apa fierbinte. Se adauga morcovii taiati in jumatate, rosia curatata de pielita si taiata in cubulete, sare, piper si slaninuta taiata in bucati foarte mici si se lasa la fiert cam o jumatate de ora.
Cand sunt fierte legumele se opreste focul sub ciorba, se scot morcovii si se taie in cubulete mici si se adauga inapoi in cratita, apoi se drege gustul de sare si de piper. Restul de 3 catei de usturoi se taie feliute mici si se adauga la ciorba.
Galbenusul de la ou se amesteca cu lingura de smantana si cu un polonic de ciorba si se adauga inapoi in cratita. Se mai potriveste de sare si de piper si gata, sper sa va placa la fel de mult cum ne-a placut si noua.

Daca nu va incanta ideea de a pune slaninuta puteti pune un pic de afumatura, eu pun slaninuta pentru gustul afumat pe care il da si pentru ca asa m-am obisnuit sa fac ciorbita de pastai, fara carne in ea.

Pofta mare va doresc!

miercuri, 19 mai 2010

Galuste cu prune

 















Salut!
Revin dupa o pauza de cam o saptamana, timp in care am fost super ocupata si nu am prea gatit dar am recuperat timpul ieri cand am gatit ciorbita de fasole pastai, spanac cu ochiuri si cartofi prajiti si galuste cu prune. Asa ca azi postez reteta de galuste cu prune, unul din dulciurile noastre preferate.
Aveti nevoie de: 400 gr. cartofi, 100 gr. faina, 1 lingurita de ulei, 1/2 lingurita de sare, 1/2 lingurita de zahar, 250 gr. prune proaspete sau din compot taiate in jumatati, 8 linguri pesmet, 4 linguri zahar

Cartofii se fierb in coaja, se curata, se dau pe razatoarea mica. Se face un aluat din cartofi, faina, sare, jumatatea de lingurita de zahar, si ulei.
Pesmetul se prajeste intr-o lingura de ulei intr-o tigaie non-adeziva si se amesteca cu cele 4 linguri de zahar. Se lasa deoparte.
Se rup bucati mici din aluat cu care se imbraca cate o jumatate de pruna. Daca prunele sunt proaspete si nu foarte dulci se poate presara putin zahar pe ele inainte de a le imbraca cu aluat.
Galustele formate se fierb la foc mic in apa in care s-a adaugat un praf se sare. Cand se ridica la suprafata se scot cu paleta si se scurg.
Se pun fierbinti in pesmetul amestecat cu zahar si se imbraca cu pesmet.
Pofta mare va doresc!

luni, 10 mai 2010

Briose false

















Azi am avut pofta de ceva dulce, si cum nu am vrut sa ma complic cu multe ore in bucatarie am improvizat si am facut 6 briose false, usoare si dulci.

Aveti nevoie de: 1 ou, 5 linguri de gris, 3 linguri de zahar, 1 cana cu lapte rece, 1 lingura de unt

Intr-un bol se bate spuma tare albusul de la ou. Se lasa deoparte.
Separat se amesteca bine, cu mixerul sau cu un tel, galbenusul de la ou cu intreaga cantitate de zahar pana se obtine o spuma consistenta si cel putin jumatate din zahar s-a topit. Se adauga grisul si se incorporeaza cu ajutorul unei linguri de lemn. Se adauga si albusul batut spuma si se incorporeaza tot cu ajutorul unei linguri de lemn.
Acum se umplu formele de briose. Indiferent daca folositi forme de metal, ca mine, sau forme de  silicon, acestea trebuie bine unse cu unt, dupa care se adauga compozitia avand grija sa umpleti numai 3/4 din forme pentru ca briosele cresc. Se dau la cuptor cam 15-20 minute la foc mic.
Cand devin aurii pe deasupra se opreste focul si cat timp sunt inca in forme se adauga peste fiecare briosa cam 2-3 linguri de lapte rece. Dupa ce stau asa inca 2 minute, ca sa se absoarba laptele, se rastoarna din forme si se servesc fierbinti cu cate o lingura de gem cat mai lichid sau sirop pe deasupra.

Pofta buna va doresc!

sâmbătă, 8 mai 2010

Frittata - in varianta mea, pentru micul dejun


















Salut!
Azi postez o reteta usoara, e ceva ce am incercat o data pentru micul dejun si care ne-a placut atat de mult incat acum o pregatesc destul de des. Din comoditate, si pentru ca seamana cu frittata italieneasca, ii spun si eu frittata. Si cum saptamana trecuta o prietena m-a rugat sa ii dau niste idei pentru micul dejun, m-am gandit ca ar fi dragut daca as posta niste retete simple si numai bune pentru cea mai importanta masa a zilei.

Pentru 1 portie aveti nevoie de: 3 cartofi albi, 1 fir de ceapa verde, 1/4 ardei gras verde, 1/4 lingurita pasta de ardei (dulce sau picanta, dupa preferinta), 1 lingurita ulei, 1 lingurita unt, 1 ou, sare, piper

Cartofii se spala, se inteapa din loc in loc cu furculita si se coc in coaja (de obicei eu ii coc in cuptorul de la aragaz dar pentru reteta aceasta prefer sa ii coc in cuptorul cu microunde pentru ca ies undeva intre fierti si copti). Se curata de coaja si se zdrobesc cu furculita intr-un castron.
Peste cartofi se adauga ceapa taiata marunt, ardeiul taiat feliute nu foarte lungi, pasta de ardei, sare, piper si oul batut. Se amesteca bine toate ingredientele.
Intr-o tigaie nu prea mare se pune lingura de ulei si jumatate din cantitatea de unt, se incing, si cu ajutorul unei linguri se intinde compozitia obtinuta pe toata suprafata tigaii. Se tine la foc mic cam 3-4 minute.
Cu ajutorul unei farfurii se rastoarna frittata si se coace si pe partea cealalta, in untul ramas, tot 3-4 minute.
Se serveste cu verdeata pe deasupra si neaparat cu o cana de iaurt sau o lingura de smantana langa.

Partea cea mai frumoasa la aceasta reteta este ca puteti improviza cu ce aveti prin bucatarie. Puteti adauga la compozitie cascaval ras, ciuperci tocate, ierburi aromate ca oregano si busuioc si serviti cu rosii langa, sau puteti pune rosii taiate marunt direct in mancare, masline, bacon sau orice altceva ce v-ar placea.

Pofta mare va doresc!

vineri, 7 mai 2010

Salata de vinete cu maioneza

















Pentru astazi postez o reteta bine cunoscuta de catre toata lumea, si anume cea de salata de vinete. Desi nu aduc nimic nou retetei, o postez oricum pentru ca am promis ca postez tot ce gatesc si pentru ca a iesit atat de buna incat trebuie sa ma laud cu ea :).

Aveti nevoie de: 400 gr. vinete coapte si tocate, 1 ceapa rosie (in mod normal se face cu ceapa alba dar mie imi place mai mult ceapa rosie in salate deoarece e mai dulce), 4 catei de usturoi, 1 ou, o cana mica de ulei, 1 lingurita de mustar, sare, piper.

Ceapa se curata si se taie cat mai marunt, cateii de usturoi se zdrobesc si se taie feliute mici. Se pun intr-un castron, se adauga vinetele coapte si tocate, se adauga sare si piper si se amesteca bine.
Se face maioneza dintr-un galbenus de ou, ulei si 1 lingurita de mustar si se adauga peste vinete. Se amesteca bine, se mai drege se sare si de piper si e gata salata de vinete cu ceapa si maioneza.
Eu am avut vinete deja coapte si tocate, le-am primit de la nasa, dar daca cumparati vinetele din supermarket sau piata si nu vreti sa le coaceti pe plita si sa faceti fum prin bucatarie, puteti proceda in felul urmator: vinetele se spala, se inteapa din loc in loc cu furculita si se pun la copt in aragaz, la foc nu prea mare, in tava  bine tapetata cu hartie de copt (in felul acesta nu se prinde de tava uleiul care curge din ele, deci nu se arde, deci nu o sa aveti fum in bucatarie). La final puteti sa curatati coaja de pe ele, sau mai usor, le taiati in doua pe lungime si cu ajutorul unei lingurite scobiti miezul, care trebuie bineinteles lasat la scurs. Vinetele pregatite asa nu vor avea gustul acela de afumat pe care il capata cand sunt coapte pe plita, dar sunt aproape la fel de bune. 
Mentionez ca smecheria asta am invatat-o de pe un blog culinar acum ceva timp, deci nu e ideea mea, dar de atunci tot asa procedez cu vinetele care trebuie coapte.

Pofta buna va doresc!

miercuri, 5 mai 2010

Salata orientala


 















Salutare!

Azi am avut pofta de ceapa... de ceapa rosie mmmmm. Si cum lui Cristi nu ii prea suradea ideea de salata de ceapa si punct :)), mi-am pus repede capsorul la munca si am gasit o solutie care sa ne bucure pe amandoi, pe toti trei de fapt caci era si Flo in vizita: salata de cartofi cu ceapa, sau salata orientala cum o numeste mama. A iesit o bunatate greu de descris in cuvinte, cred ca va trebui sa o incercati ca sa va convingeti; singura problema e ca pe cand am terminat cu gatitul eram atat de incantati incat ne-am pus la masa si am uitat cu totul sa ii fac o poza, dar o sa ii fac data viitoare.

Aveti nevoie de: 8 cartofi albi, 1 ceapa rosie, 2 fire de ceapa verde, 5 oua, 1/2 pahar cu ulei, 1 lingurita mustar simplu, 1 castravete murat mare, sare, piper

Cartofii (fara sa ii curatati de coaja) se spala bine, se inteapa cu furculita in cateva locuri si se pun la fiert in apa cu sare. Intr-o alta cratita se pun la fiert 4 oua.
Intre timp se curata ceapa rosie si se taie feliute, se taie rondele ceapa verde, se taie cubulete castravetii murati si se pun toate intr-un castron incapator.
Cand sunt fierti cartofii se curata de coaja, se taie felii grosute si se adauga peste ceapa. Ouale se curata si ele de coaja, se taie rondele si se adauga in castron. Se adauga sare si piper si se amesteca usor ingredientele.
Se face o maioneza din galbenusul de la un ou, ulei si lingurita de mustar si se adauga peste restul ingredientelor. Se amesteca bine si se drege de sare si de piper.

Puteti adauga, dupa preferinta, masline, gogosari proaspeti sau murati sau rosii cherry taiate in jumatati.
Noi am papat salata langa o felie de paine neagra si cate o gogonea murata.

Pofta mare va doresc!

luni, 3 mai 2010

Tocanita de pui cu galuste

















Azi am descoperit, uitata in congelator, o pulpa de pui intreaga (adica pulpa cu sold si spate). Cum era prea mica sa fac o salata de pui si aveam deja facuta o ciorbita, m-am gandit sa fac o tocana cu galuste... doar e preferata mea!

Aveti nevoie de: 1 ceapa alba, 3 catei de usturoi, 1 pulpa de pui intreaga, 1 lingurita de boia dulce, 1 pahar cu bere, 2 oua, 8 linguri de faina alba, sare si ulei

Ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Se pune la prajit intr-o cratita, cu un pic de ulei, la foc mic. Intre timp se curata cateii de usturoi, se spala si se taie feliute subtiri. Se adauga peste ceapa.
Cand e aproape calita ceapa se adauga pulpa de pui taiata in 2 si se calesc bucatile un pic pe ambele parti. Cand puiul si-a schimbat culoarea se adauga boiaua si se amesteca bine sa se coloreze carnea, dupa care se stinge totul cu suficienta apa incat sa acopere carnea. Tot acum se adauga si paharul de bere si se lasa sa fiarba totul la foc potrivit spre incet timp de 20 minute.
Se bat bine ouale cu o furculita si se adauga peste ele faina, pana se obtine o pasta grosuta din care se fac galustele. Eu am folosit cam 7 linguri de faina pentru 2 oua, desigur proportiile difera in functie de cat de mari sunt ouale si lingura din dotare :)).
Cu ajutorul unei lingurite date intai prin sosul din cratita se formeaza galuscute mici care se pun in oala de tocana langa pulpe, si se lasa sa fiarba impreuna inca 15 minute.
Se bate intr-un bol mic o lingura de faina cu cateva linguri de apa, si amestecul astfel obtinut se adauga peste tocana luata de pe foc ca sa ingroase sosul. In functie de cum va place sosul de la tocanita puteti adauga mai multa sau mai putina faina.
La final se drege totul de sare.

Noi am facut si o mamaliguta langa tocana si am taiat cativa castraveti murati... delicios!

Va doresc pofta mare!

duminică, 2 mai 2010

Mici si foc de tabara de 1 Mai


















Salutare!
Recunosc ca nu am mai postat de mult dar am avut o saptamana atat de ocupata incat painea cu unt a devenit mancarea mea preferata zilele astea :)).
Totusi, trebuie sa va povestesc cum mi-am petrecut ziua de 1 Mai, ma rog mai degraba cea de 30 Aprilie dat fiind ca am decis sa iesim cu cortul la Tarnita la coada lacului ca sa ne sarbatorim un prieten. "La Multi Ani, Paul!" cu ocazia asta.

Sa zicem ca totul a inceput cu bine, seara cel putin. Am ajuns in poienita, am ales un loc numai bun pentru acces la apa, am ridicat cortul, baietii au adus lemne, cu totii le-am curatat si le-am stivuit in gramajoare pentru foc, am prajit o prima tura de mici si am facut si niste cartofi pe jar... o minunatie, mai ales daca stii ca altfel nu iti ajunge painea :)), am intetit focul pana s-a facut suficient de mare ca sa ne incalzeasca pe toti si l-am mentinut asa pana dimineata pe la ora 6 cand am capitulat si eu si Flo, ultimii ramasi in picioare ca sa zic asa.

Pana aici, toata bune si frumoase, nu ne-a prea interesat pe noi ce faceau vecinii de poienita atat timp cat am fost bine aprovizionati cu voie buna, jocuri de mima si o rezerva vasta de subiecte de conversatie. Problema a fost ca o data cu ridicarea noptii, soarele a inceput sa scoata la iveala toate motivele pentru care nu imi place mie sa ies la gratar in locuri super cautate, cunoscute de toata lumea, si prefer sa platesc un ban in plus dar sa am parte de intimitate.

Dupa cum ziceam, pe la 6 dimineata ne-am indreptat spre cort cu intentia de a dormi si din fericire cam cu o jumate de ora inainte de asta s-au gandit si petrecaretii de la cativa zeci de metri mai in dreapta de noi sa opreasca manelele date la maxim. Ooo, dulce liniste, nu se mai auzeau decat sunetele scoase de baietii din stanga noastra, cu totii vopsiti verde in cap, in timp ce isi rezolvau problemele legate de consumul excesiv de alcool... in fine, macar stiam ca inca respira.
Asa ca ne-am invelit in paturi, ne-am asezat cat mai comod si am dormit... vreo 30 minute pana cand linistea diminetii a fost invadata de un sunet tare si indecis ce vestea ca cineva incerca sa prinda un post radio cu boxele date la maxim; pana la urma a reusit si ne-am dat seama ca vestitorii noii zile parcasera chiar langa noi. Dupa doua ture de certuri cu vecinii care le atrageau atentia sa dea muzica mai incet, nou venitii s-au decis sa adune niste lemne pentru foc; a urmat strigarea "Romania, trezeste-te!", un sunet de drujba, un ropot de aplauze, versuri de manea fredonate frenetic si o limba romana vorbita cu accente proaste a unei limbi necunoscute mie (si chiar cunosc!), chiote de bucurie si la final injuraturi si strigate de nervi deoarece se pare ca pomul pe care pusesera baietii ochii a decis sa riposteze prostiei care se napustea asupra lui si l-a cinstit pe taietorul lui cu o ditamai bucata de aschie in ochi, de sareau si urlau baietii mai ceva ca un card de gaste in lanul cu orz.
Prea tarziu sa ma bucure vreun pic razbunarea naturii, caci eram deja in picioare. Am reusit sa ii vad pe baieti si la fata: inalti, cu pantofi de lac si pantaloni albi la dunga sau blugi, dupa caz, tricouri mulate, ochelari de soare, caciuli de iarna si lanturi groase cat funia de la carul cu vite pe care inca il au bunicii mei, atitudine suparata, tupeu la maxim si facand o galagie greu de descris fara sa iau inainte o pastila de durere de cap ca sa nu imi tiuie urechile doua zile.
O data cu mine s-au trezit si ceilalti caci galagia era deja in toi, si am observat ca au inceput sa apara, masina dupa masina, tot mai multi clujeni dornici de un gratar.
Acum va supun unui exercitiu de imaginatie: adaugati lipsei de somn, surplusului de muzica de calitate indoielnica, frigului din timpul noptii, fumului de gratar inhalat si galagiei suportate, un pic de durere de cap, purici luati de la cainele prietenilor care ne-au insotit, o atitudine de ciuperca din partea acelora din gasca care au consumat alcool putin mai mult decat era cazul si mizeria pe care au facut-o ceilalti in poiana, si veti obtine viteza cu care am facut eu repede bagajele si m-am grabit sa ma intorc in oras. Astfel ca pe la ora 13:00 eram deja acasa, hranita, curata, in pijamale si sub pilota ca sa ma odihnesc dupa super ziua de 1 Mai. Daca vreti puteti sa-mi spuneti ca asa e la iarba verde, nu va contrazic sau puteti sa-mi spuneti ca sunt cam pretentioasa, va dau dreptate, dar sincer eu una m-am saturat de gratare la coada lacului pentru urmatorii 250 de ani... vorbim dupa :)).

Postez niste poze cu micii si cu cartofii totusi, caci de acea parte nu pot sa ma plang deloc.

In speranta ca voi v-ati distrat mai bine decat mine, va doresc un sfarsit de saptamana placut!