vineri, 7 mai 2010

Salata de vinete cu maioneza

















Pentru astazi postez o reteta bine cunoscuta de catre toata lumea, si anume cea de salata de vinete. Desi nu aduc nimic nou retetei, o postez oricum pentru ca am promis ca postez tot ce gatesc si pentru ca a iesit atat de buna incat trebuie sa ma laud cu ea :).

Aveti nevoie de: 400 gr. vinete coapte si tocate, 1 ceapa rosie (in mod normal se face cu ceapa alba dar mie imi place mai mult ceapa rosie in salate deoarece e mai dulce), 4 catei de usturoi, 1 ou, o cana mica de ulei, 1 lingurita de mustar, sare, piper.

Ceapa se curata si se taie cat mai marunt, cateii de usturoi se zdrobesc si se taie feliute mici. Se pun intr-un castron, se adauga vinetele coapte si tocate, se adauga sare si piper si se amesteca bine.
Se face maioneza dintr-un galbenus de ou, ulei si 1 lingurita de mustar si se adauga peste vinete. Se amesteca bine, se mai drege se sare si de piper si e gata salata de vinete cu ceapa si maioneza.
Eu am avut vinete deja coapte si tocate, le-am primit de la nasa, dar daca cumparati vinetele din supermarket sau piata si nu vreti sa le coaceti pe plita si sa faceti fum prin bucatarie, puteti proceda in felul urmator: vinetele se spala, se inteapa din loc in loc cu furculita si se pun la copt in aragaz, la foc nu prea mare, in tava  bine tapetata cu hartie de copt (in felul acesta nu se prinde de tava uleiul care curge din ele, deci nu se arde, deci nu o sa aveti fum in bucatarie). La final puteti sa curatati coaja de pe ele, sau mai usor, le taiati in doua pe lungime si cu ajutorul unei lingurite scobiti miezul, care trebuie bineinteles lasat la scurs. Vinetele pregatite asa nu vor avea gustul acela de afumat pe care il capata cand sunt coapte pe plita, dar sunt aproape la fel de bune. 
Mentionez ca smecheria asta am invatat-o de pe un blog culinar acum ceva timp, deci nu e ideea mea, dar de atunci tot asa procedez cu vinetele care trebuie coapte.

Pofta buna va doresc!

Un comentariu: